Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam f30 z silnikiem b38 z 2016 r. Mam problem z odpalaniem, mianowicie podczas startu auto wydaje pojedynczy dźwięk, jakby głośne zaklekotanie + takie jakby zassanie powietrza. ISTA nie pokazuje żadnych błędów, wymieniłem już napinacz + pasek. Wykonałem różne adaptacje. Po adaptacji przepustnicy wydawało się że auto odpala prawidłowo jednak po kilku odpaleniach wszystko wróciło do stanu opisanego wcześniej.

Jakiś czas temu zapalił się check-engine, padła sonda lambda za katalizatorem. Wymieniłem, po jakimś czasie wywaliło błąd katalizatora - wydajność zbyt niska. Zerknąłem na kata, specem od katów nie jestem, ale katalizator wygląda ok.

Więc finalnie mam dwa problemy, katalizator oraz głośne odpalanie. Podejrzewam że jeden z tych problemów może powodować drugi.

Regeneracja/wymiana kata to już spora kasa więc chciałbym posłuchać opinii innych zanim to zrobię, być może jest problem którego nie widzę.

Zatem jeśli ktoś ma wiedzę co może być nie tak lub pomysły co sprawdzić to proszę o komentarz ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Posiadam ten sam model auta z tym samym silnikiem i ten sam "problem". To znaczy problem lub nie problem, bo to niby normalne w tych autach- tak powiedziano mi w ASO podczas zakupu (pół roku temu). Będąc w innym ASO w grudniu z zupełnie inną sprawą, zgłosiłem przy okazji ten dziwny dźwięk przy odpalaniu o którym piszesz. Otrzymałem odpowiedź, że jest to "dźwięk zaworu upustowego turbosprężarki- jest to normalne". Poczytałem jeszcze trochę w necie na ten temat i chyba coś w tym jest, że ten typ tak ma :) W każdym bądź razie..wszelkiego rodzaju gwizdy, świsty itp. przerabiam w tym aucie już od miesięcy, więc jak coś jeszcze będzie Cię trapiło to pisz śmiało, bo żaden dźwiek obcy mi nie jest :lol:

Opublikowano

Wrzucam filmiki. Chyba mało dosadnie to akurat słychać bo wydaje mi się że najgorzej jest gdy odpala na start-stop.

Okno zamknięte :

https://www.veed.io/view/62597d9a-c063-4a98-a6e9-eb9f229e8939?panel=share

Okno otwarte, słychać też dźwięk tłumika:

https://www.veed.io/view/e55365bb-f42b-44c1-893c-ce97027833f8?panel=showcase

Dodatkowo mam wspomniany problem z katalizatorem i zastanawiam się czy to nie jest powiązane.

Opublikowano

Mam ten sam silnik. To tak ma. Mozesz poszukac na zagranicznych forach ale nie znajdziesz sensownego rozwiazania.

Mi w ASO nawet proponowali wymiane turbo ale zapewnili, ze to nie zniknie.