Skocz do zawartości

BMW e46 330d 184 KM problem po montazu skrzyni GM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich , wymieniłem skrzynie biegów bo poprzednia już padła, stara skrzynia miała oznaczenie P06, nowa ma P24tez jest od diesla 330d tylko z e39 , skrzynia po zamontowaniu płynnie zmienia biegi , ale nieraz potrafi sobie przejść w tryb awaryjny i nieraz ma problem z przełączeniem biegu 4-5 chwilę się zastanawia . Teraz mam pytanie czy sterownik ecu od skrzyni też powinienem zmienić?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdzana była w aucie dawcy? Obstawiam, że nie jest sprawna, ciężko o takiego gm-a, który działa jak powinienem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Nie , nie była sprawdzana w aucie dawcy , zrobiłem reset sterownika i teraz podczas adaptacji ma problem z przełączeniem biegu z 3na4 i przechodzi w tryb awaryjny przeciaga na tym biegu trzecim jakby nie wiedziala czy juz moze wbic bieg czwarty , bledy jakie miale wczesniej to byl blad czujnika predkosci , resztę biegow zmienia normalnie , teraz wyskakuje taki blad jak ponizej to napecie akumulatora chyba jest zbyt niskie 13.8 V https://zapodaj.net/58621b3fc4054.jpg.html
Opublikowano
Napięcie nie ma nic do rzeczy raczej - swego czasu skończyły mi się szczotki w alternatorze i bez ładowania skrzynia pracowała normalnie.
Opublikowano
  • Autor
Na poprzedniej skrzyni napięcie nie miało wpływu na tej zauważyłem że całkiem inaczej pracuje tamta skrzynia jak auto było zimne to ospale ruszała ta normalnie w obu skrzyniach nie mam kickdown .co może być?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niesprawna skrzynia, swoją drogą robienie resetu adaptacji w gm-ie to odważny manewr, szczególnie jak nie zna się jej stanu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Witam przed resetem po zamontowaniu skrzyni wystepowal problem z przejsciem biegu z 4 na 5 , po resecie wystepuje ten problem z przejsciem z biegu 3 na 4 i to tylko jak skrzynia sie rozgrzeje jak skrzynia jest zimna to zmienia biegi dobrze problem pojawia się w połowie rozgrzania silnika , przy mocnym starcie problemu tego nie ma to tylko przy spokojnej jeździe. Powiedz dlaczego odważny manewr robić adaptacje skrzyni gm , albo jak ja przeprowadzić prawidłowo narazie auto stoi czekam ma ecu skrzyni z nowym softem , i napeno będę musiał zrobić ta adaptacje .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Odważny, ponieważ ja w leciwym gm-ie nie robię tego, w zf-ie w 99,9% jest lepiej a tu z reguły gorzej. Większość użytkowników tej skrzyni przyzwyczaja się do jej sposobu pracy i nie odbiera tego jako niesprawność a w większości przypadków działające gm-y są wymagają remontu. Zaglądałeś w ogóle do oleju? W jakim jest stanie i jaki jest jego poziom? Tu może być lany tylko jeden olej, nic innego.

Adaptacje się kasuje, na długim, prostym i mało uczęszczanym odcinku drogi, żeby od razu ruszyć i rozpędzać się płynnie do ostaniego biegu a później zwalniać do zatrzymania, aby skrzynia redukowała. Wszystko płynnie, bez nagłego zwalniania i przyspieszania. Rozpedzanie/zatrzymanie powtórzyć przynajmniej 5 razy, ale tak jak pisałem niesprawnej skrzyni tym nie wyleczysz a jeszcze nie spotkałem się z w pełni sprawnym gm-em z tych lat, dlatego tego się nie robi w tych skrzyniach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Ok.rozumiem teraz o co chodzi olej zienialrm sam ijest zalany właściwy poziom oleju jest również wporzadku , kurde szkoda mi się pozbywać auta , z powodu skrzyni fajnie się nim jeździ założył bym manual ale też ztym roboty kupa . Mam teraz dwie skrzynie automaty GM chyba jedna oddam do regeneracji.
Opublikowano
  • Autor
Witam, mam jeszcze pytanie czy jak miałem skrzynie automatyczna GM o oznaczeniu P06 , a chce wstawić też skrzynie GM o oznaczeniu P24 też z 3.0 diesel to czy nic w oprogramowaniu nie muszę zmieniać?