Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Problem dotyczy sterowani łopatkami turbiny. Turbina bardzo późno budzi się do życia około 3200 obrotow. Auto zamula. Podciśnienie w wężykach prawidłowe-sprawdzane na przyrządzie. Układ podciśnienia szczelny. Sztanga turbiny nie jest zacięta, chodzi luźno. Po odpaleniu sztanga turbiny stoi w miejscu i nie widać aby pracowała. W momencie gdy silnik zostanie zgaszony sztanga zostaje wciągnięta na jakieś 2 do 3 sekundy i odpuszcza. Zawór sterujący sztangą również został podmieniony na drugi i nie pomogło. Odłączyłem przewód podciśnienia od turbiny i zaciągnąłem sztangę w pozycji dolnej. Samochód pocisk. Przyspiesza od nie całych 2000 tys obrotow. Ewidentnie coś ze sterowaniem. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy wina może leżeć po stronie ECU?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Bardzo pomocne jest te forum. Wiedza aż tryska na wszystkie strony. Ale spokojnie dam znać jak rozwiąże swój problem, może komuś się przyda. Informacyjnie w 2 litrówce wciąga gruszkę po odaleniu. Szukam 3.0 może ktoś łaskawie pomoże.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam ponownie. Dla zainteresowanych problem został rozwiązany. Podmieniane było chyba wszystko po koleji bez rezultatu. Pomiary u różnych magików, komputery oscyloskopy i nic. W końcu na celownik poszedł sterownik silnika i okazało się że jest od 3 litrowego diesla ale e46. Wgranie oryginalnego softu od x3 rozwiązało problem. Auto śmiga. Pozdrawiam
Opublikowano

Panie Moherowy

Wedle mojej wiedzy, w takim turbo nie ma gruszki a jest sterownik ze ślimakiem. Taki jest bynajmniej w E46 z motorem 204hp. Ow sterownik też potrafi się zużyć.

Miałem podobny problem w E46 330D.

Poza regeneracją turbo i sterownika, do wymiany poszedł też przepływomierz.

Ciekawe co za druciarze przełożyli sterownik od innego auta/silnika.