Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam spory problem z PDC... Nie działa od czasu jak kupiłem jedynkę. Pierwszy moduł który był w aucie widać że był zalany, po otworzeniu skrzynki ze sterownikiem widać że styki są zaśniedziałe, ista pokazywała błąd sterownika pdc. Kupiłem drugi moduł PDC, teraz trzeci i NIE DZIAŁA. Po podłączeniu mam błedy niskiego CANa od PDC i kilku innych modułów. Na desce również pojawia się choinka. Wiązkę od budy do czujników już rozprułem z izolacji, lecz wszystko jest w dobrym stanie. Sprawdzając miernikiem, przejście z wtyczek modułu do czujników jest.

82bdeab4a0553082.jpg

Jeżdżę aktualnie od jakiegoś czasu zupełnie bez modułu PDC i wszystko gra, ale jednak chcę naprawić PDC... Fabrycznie mam tylko z tyłu, czujniki mam już dołożone z przodu, ale najpierw chcę ogarnąć tył, żeby później zacząć zabawy z przodem... Proszę o pomoc, bo już mam dość tego złoma :D

Dodam jeszcze, mam jedynkę bez navi, fabrycznie radio business a aktualnie professional. Nawet próbowałem zmienić na stare radio ale oczywiście nie dało to nic.

Pierwszy sterownik który był zalany miał NR 6 982 395, drugi 9 225 825, trzeci 6 982 402.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Styki czyściłem, z jednym modułem dostałem razem wtyczki to ewentualnie mogę jeszcze uciąć i zmienić bo są w idealnym stanie. Ale na starych wtyczkach patrzylem miernikiem to przejścia były. Wszystkie moduły są na sam tył.. :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma znaczenia czy masz odpowiedni do radia moduł czy nie. Do radia Business jest inny i nie bedzie dzialal ten z pozostalych, bo dzwiek idzie z buzzera z bagaznika a nie ze stereo. Tylko ze nie bedzie dzwieku, reszta funkcji dziala prawidlowo. Blad jaki pojawia sie na kopie diagnostycznym tyczy usterki glosnika a nie CAN.

Skoro blad pojawia sie tylko jak wsadzasz modul, to albo cos z modulem. To wykluczamy bo masz kilka. Albo cos z okablowaniem. Obehrzyj ten pin czy nie jakis zgnity. Najlepiej wyjmij go z wtyczki i zobacz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taki mały update. Najpierw miałem radio business z którym kupiłem auto, później professional. Ale w prof nie było opcji dźwięku pdc... Zmieniłem na prof czeskiej produkcji i tu opcja jest. Wystarczyło przekodować poprzednie radio i pdc by ruszyło. Teraz już działa, jedynie mam błędy CAN. Ale myślę że dopisze VIN do modułu i wszystko będzie jak należy :)

Dzięki za pomoc! :D

Opublikowano
Ista D raczej tego nie ma, nie wiem jak Ista P bo na niej można coś kodować (nigdy nie używałem, nie mieści się na dysku...). Ale jakoś nigdy nie słyszałem żeby dało się to ustawić. U mnie za to pdc piszczy stałym dźwiękiem jak już praktycznie w coś wjadę xD