Skocz do zawartości

BMW E46-Kierownica samoistnie skręca na dziurach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam problem z moim e46 330d, w zawieszeniu wszystko jak należy, wymieniłem drążki kierownicze, wahacz, zbieżność została ustawiona, mimo to auto się nie prowadzi tak jak powinno, każda dziura czy nierówność drogi skutkuje samoistnym skręcaniem kierownicy, nie mam pomysłu co to może być. Na prostej drodze, np. na austradzie prowadzi się całkiem dobrze, czuć, że kierownica chodzi lekko, ale wyczuwam delikatny luz, jakby coś było w przekładni za luźne, bo właśnie przez każdą dziurę kierownica samoistnie lata jak chce. Kolega ma e36 i prowadzi się dużo pewniej, kierownica chodzi ciężej, za to samoistnie nie skręca na żadnej dziurze i nic tam się na nierownosciach nie poddaje

Dodam tylko, że auto stoi na zimówkach 225/45/17.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@adas02

Co dzieje się kiedy puścisz kierę na równym podłożu i przyspieszasz np. na trzecim biegu.

Analogiczny test można zrobić przy lekkim hamowaniu i puszczeniu kiery.

Istotne jest to czy droga nie jest pochylona na którąś ze stron.

Najpierw pojechałbym na zbieżność i geometrię w jakieś pewne miejsce, uprzednio zalewając bak do pełna. Wielu usługodawców wali w ciula: przerobiłem to w przeszłości na innych autach.

Możliwe że przód ma nadmiernego zeza albo ktoś ustawił koła na zewnątrz i dlatego miota Cię na boki... Możliwe też że auto miało kiedyś grubszą przygodę i zostawia więcej niż dwa ślady.

Potem sprawdź też luz na kolumnie kierowniczej oraz luz na przekładni a następnie stan amorów i sprężyn.

Jakie ciśnienie masz w oponach przód/tył?