Skocz do zawartości

E39 2.0 150km - objawy sprzęgła czy dwumasy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ostatnio chciałem sprawdzić ile sekund moja becia robi do 100km/h. Okazało się, że sprzęgło zaczyna się kończyć, bo nie byłem wstanie " wyrwać z kapcia". Jednak narazie przy normalnej jeździe nic się nie dzieje.

Bardziej zastanawia mnie ze gdy zmieniam biegi bez między gazu to są wyraźne szarpnięcia auta, tak samo przy mocnym wcisnieciu gazu też czuć dość mocne szarpanie. Mam też wrażenie że przy delikatnym przyspieszaniu auto jakby buja się lekko przód - tył. Silnik napewno pracuje równo.

Wibracji żadnych od silnika nie ma jak chodzi na wolnych obrotach to nie raz się łapie że myślałem że jest zgaszony.

Teraz pytanie taktyczne czy te poszarpywania mogą być od konczacego się sprzęgła, czy raczej dwumas lub jakąś poduszka? Nie wydaje mi się żeby dwumas był uszkodzony. Nie wydaje żadnych dźwięków, przy gaszeniu zapaleniu też żadnych wibracji. Co to może być?