Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem w moim BMW e60 523i N52 że na zimnym silniku przez pierwsze 10-15 sekund są nie równe obroty później wszystko ok . Ja wystygnie to po 6-8 godzinach znowu jest ten problem . Świece wymieniłem . Może ktoś miał podobny problem

Opublikowano
Miałem podobny problem. U mnie był to wanos wydechowy. Niestety czyszczenie myjką ultradzwiękową nie pomogło. Uszczelnień do tego typu wanosa nie ma. Pomogła wymiana. Niestety znów się zaczyna ale teraz przy wolnym przyspieszaniu tylko w zakresie obrotów 1300-1500. Sprawdzę ssący duze prawdopodobiństwo. Oczywiście to nie jest wyrok w Twojej sprawie więc podjedz na warsztat niech podłaczą pod kompa i powinno pokazac parametry pracy. Powinien też zapisać się bład wanosa ewentualnie do tego sondy lub elektrozawory sterujące wanosem. Jeśli to wanos to bedzie coraz gorzej: gaśniecie, falowanie w duzym zakresie i problem z przyspieszaniem ( tak jakby zapłon był przestawiony).Sprawdz również zawory sterujace wanosem - selenoidy.
Opublikowano

Po podłączeniu pod kompa nie ma żadnego błędu wanosa

Silnik mam moc tylko przez te pierwsze 10 sekund ma taki trochę wyższe obroty lekko falujące . Mechanik powiedział że wszystko jest dobrze bo to przez sanie tak pracuje . Po tych 10 sekundach wszystko w porządku zero falowania silnik trzyma moc i dobrze pracuje .