Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część,

od kilku dni borykam się z wyciem w konkretnym przedziale prędkości (chyba, ze inne dźwięki, przy większej prędkości zagłuszają wycie).

Zaczyna się od prędkości 80km/h a szczyt osiąga przy 90km/h. Później już cichnie.

Nie jest to zależne od obrotów silnika, a od prędkości z jaka się poruszam.

Mam wrażenie jest jest coraz głośniejsze. Stało się po postoju auta przez 5tygodni - w tym czasie nie było nawet odpalane.

Dzięki za pomoc, gdzie szukać.

PS. Z ciekawości rozciąłem sobie filtr oleju przy wymianie i znalazłem trochę opiłków. Kolor 'aluminium', nie sprawdziłem magnesem. :-)

Konsultowałem to zdjęcia z wieloma osobami z PL i z USA, i w sumie nie wiem co myślec. Sporo mowi, ze nic wielkiego, inni ze to norma w N55/N54 - nikt się za głowę nie złapał, ze motor do remontu. W sumie tak jest na pewno od jakichś 10-15tys kilometrow, bo przy poprzedniej naprawie uszczelki podstawy filtra oleju, mechanik wspomniał, ze znalazł trochę opiłków, ale twierdził ze w samym oleju nie było nic złego, żadnego 'filmu' metalowego, czy coś. Tak, wiem ze na oko to sobie można patrzeć w olej. Planuje wysłać go do analizy za kilka tyś kilometrow.

Więc, jest tak od dłuższego czasu. Auto u mnie 5lat.

Jak złe to wyglada wg was? :D

a362f5c6c87c4263med.jpg

Exx
Opublikowano

Cześć.

Miałem podobny problem. Wycie przy prędkości od 110-120km/h. W innych przedziałach nie było tak słyszalne. Wynne było przed łożysko od strony pasażera, zmieniłem oba i po problemie.

Dźwięk był taki metaliczny jakby coś delikatnie obcieralo/szumilo.

A w warsztacie kazali mi regenerować dyferencjał przedni co też zrobiłem i nie pomogło oczywiście...

Pozdrawiam