Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Był już podobny wątek https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=188&t=367047 i przy okazji jakaś informacja nt spalania została zawarta (10l/100 :shock: ) ale chciałbym konkretnie zapytać o Wasze doświadczenia dotyczące spalania przez ten silnik. Otóż katalog podaje około 6,9l/100 dla cyklu mieszanego. Wg mojego komputera to jest między 10l, a 10.5l /100, właśnie dla takiego cyklu miasto-trasa z przewagą miasta. W poprzednich samochodach miałem w katalogu podane np. 7l/100 dla miasta i wiadomo, że to była fikcja, dodawało się do tego 1,5l i faktycznie 8,5l/100 było realne i tak samochód mniej więcej się tego trzymał.

Tutaj dla B38 mamy już pomiar wg bardziej wiarygodnej normy WLTP 6,9l ale nawet uwzględniając rzeczywistość to nie jest +1,5l tylko +3,5l

o co chodzi? pojemność 1.5, trzy cylindry i spalanie 10.5l?

Czy mogą wypowiedzieć się osoby posiadające ten silnik, jakie mają spalanie, jakie doświadczenia w tym temacie?

Opublikowano

Mam z 2021r. po 27 000 mam średnie spalanie 6,7

Na autostradize przy tempomacie 130km/h średnia wychodzi koło 6,3.

Przy ekonomicznej jeździe drogami zwykłymi (krajówki) potrafię zejśc poniżej 6l bez większego problemu.

Najniższe spalanie jakie uzyskałem (na przestrzeni 100km) to 5l - ale to była bardzo spokojna jazda 70-90km/h

Wg. mnie żeby MIEĆ SPALANIE 10L/100KM to trzeba jeździć dynamicznie - to raczej nie jest silnik do takiej jazdy.

Dodam że zasięg na jednym tankowaniu (zniornik 66l) mam 990 po zatankowaniu a rezerwa mi się zaświeca po 900km.

Maks jaki zrobiłem na 1 zbiorniku to 1100 - zaświeciłą się wtedy rezerwa i zatankowałem, myślę ze spokojnie zrobiłbym 1200 bo weszło wtedy 59l

Opublikowano

dzięki za odpowiedź!

hmm... no to ja mam na tę chwile 10.1l ale to lokalna jazda z przewagą miasta bez autostrady

w weekend będę miał okazję przejechać dłuższy odcinek autostradą, oczekuję że spalanie faktycznie spadnie do wartości które podałeś

natomiast co do uwagi dot. dynamicznej jazdy w mieście to w moim przypadku nie ma o tym mowy, normalna jazda bez przekraczania 4.5k rpm z uwagi na instrukcję więc raczej jazda spokojna

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem trasę Gdańsk - Praga i spalanie wyszło równe 6l. Cały czas w trybie sport ale spokojna jazda zgodnie z przepisami.

Trasa Praga - Katowice spalanie 5,7 l a Katowice - Gdańsk tylko A1 to spalanie 6,2l. Wydaje mi się, że całkiem spoko. Jeżdżę tylko w Sport bo inne tryby to mega zamul.