Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Szukam informacji na temat swapu m54b30 do e87 (fabrycznie 118i).

Plan jest "prosty", wywalić stary silnik, wrzucić nowy i ładnie to spiąć. Pojawia się niestety wiele pytań i problemów, na które ciężko znaleźć jakieś sprawdzone i pewne info, żeby nie popełnić głupich błędów.

Jestem w trakcie szukania swapa, natomiast pojawia się pierwsze pytanie, trzeba to spiąć na ms45 czyli silnik z e60, albo swapowac motor z e46, ale wiąże się to z innymi komplikacjami.

Czy ktoś przerabiał ten temat? Ma jakieś cenne rady? Łapy silnika i skrzyni mam już customowe pod ten silnik. Kwestie mechaniczne ogarnę spokojnie we własnym zakresie, natomiast wielką niewiadomą jest dla mnie spięcie tego elektrycznie. Do e36/46 schematów, tutoriale jest multum, do nowszych bud niestety nic :) jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie, jakieś rady, będę mega wdzięczny za pomoc. Dodam tylko że projekt typowo trackdayowy, zabawka do upalania w weekendy. Auto będzie wybebeszone, ma działać silnik, światła, nawiew i ew szyby elektryczne :)