Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od roku jestem posiadaczem E83 M47 z 6 stopniowym manualem. Auto odbudowuje krok po kroku dla siebie. Mam niestety zagwozdkę której nie potrafię rozwiązać i tu liczę na pomoc forum :)

W aucie na niższych biegach po odpuszczeniu gazu słychać dźwięk jakby luźnych zębatek lub zużytego łożyska. Po wciśnięciu sprzęgła lub wrzuceniu na luz wszystko znika. Tak więc dźwięk dochodzi na 100% z układu napędowego.

Auto nie było w idealnej kondycji więc od zakupu zrobiłem:

- dwumas

- regeneracja wału tylnego + podpora + dysk

- regeneracja tylnego dyfra + renowacja ramy + wszystkie poduszki

- przedni wał wstawiony z minimalnym przebiegiem po regeneracji

- olej w skrzyni biegów zmieniony na OEM BMW - stary był ciemny bez opiłków

- olej w skrzyni rozdzielczej zmieniony na Ravenol - stary był ciemny bez opilków

- komplet nowych opon zgodny ze specyfikacją

Błędów na desce brak (na filmie widać je po odpięciu servo). Po odpięciu servo od ATC dźwięk się nie zmienia.

Nie wiem czy to będzie dobrze słychać bo, kamerka z niskiej półki, ale poniżej linki wo filmików.

Podwozie

https://youtu.be/vwz7c8Dr_8Q

Wnętrze

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Znalazłem przyczynę, napiszę może komuś się przyda. Początkowo obstawiałem skrzynię VTG bo podobno jest delikatna, a manual od ZF ma opinię niezniszczalnego :) Zainwestowałem jednak w 6-kanałowy stetoskop elektroniczny (niecałe 300zł). Zapiąłem klemy w różnych miejscach na skrzyni biegów, rozdzielczej i wydechu. Krótka przejażdżka i Bingo. Zużyte było łożysko na wałku pośrednim w skrzyni biegów od strony skrzyni rozdzielczej. Co ciekawe skrzynię dobiłem kilka dni później w drodze tak, że kulki się wysypały, i skrzynia działała już poprawnie tylko na piątce :) (wtedy mamy przełożenie 1:1 w tej skrzyni, bez udziału wałka pośredniego). Wstawiłem używkę i te plus inne dziwne dźwięki całkowicie zniknęły.