Skocz do zawartości

320d wywala płyn przez korek spustowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć grupo,

Mam następujący problem z BMW e91 320d m47 - wywala płyn przez korek spustowy w chłodnicy podczas miejskiej jazdy.

Ale od początku:

Kupiłem samochód z wklejonym korkiem spustowym - właściciel poinformował mnie o tym fakcie, ze jest do zmiany, ponieważ połamał zaczepy jak spuszczał płyn. Tak wiec tak zrobiłem, kupiłem ori korek w aso BMW, po założeniu nic nie ciekło, ale na drugi dzień zaczęło już kapać, a następnie lać się z niego. Zaprowadziłem samochód do mechanika, który od razu zamówił nową chłodnice, poskładał, odpowietrzyl i nic nie kapało do momentu gdy zrobiłem 200km po autostradzie i stanąłem w korku, po chwili zaczęło lać sie jak z podlewaczki (okolice korka spustowego, lewa strona chłodnicy), zatrzymałem sie, poszedłem kupić wody, dolalem 3 litry, kapać przestało i tak przejechałem kolejne 150km bez ubytku płynu.

Niestety problem pojawia sie ciagle gdy robię dłuższa trasę w korkach. Codzienne dojazdy do pracy po 15 km w jedna stronę nie powodują żadnego ubytku, pod samochodem nie ma ani jednej kropli, nawet gdy próbuje odpowietrzyć pod blokiem i chodzi samochód godzinę, albo i dłużej nie ma żadnego wycieku. Natomiast, podczas jazdy w korkach wywala wode, wystarczy ochłodzić samochód i dolać wody i nie ma wycieku.

Podpowiedzcie już, bo dzisiaj dalej wrócił samochód od mechanika, ponieważ problem zdążył sie w trasie - mechanik porozbieral, oring zmienił, pieniądze wziął i mówił ze będzie dobrze - i było do czasu aż stanąłem tego samego dnia w małym korku i wywaliło płyn korkiem spustowym z lewej strony chłodnicy.

Teraz tak, korek zbiorniczka wyrównawczego zmieniłem na 1,4bar, temperatury podczas jazdy trzyma w granicach 91-94 stopnie, tak samo w mieście.

Jest w stanie ktoś coś podpowiedzieć? Na 30.06 jestem umówiony do kolejnego mechanika, a nie chce płacić kolejny raz za niezrobiona rzecz.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Skoro sie nie grzeje bo ma 91 stopni a i tak wywala to zobacz czy nie dmucha w układ.

??

Opublikowano
  • Autor
Na dniach zamówię tester Co2, jednak nawet gdyby dmuchało w układ, to od tego jest korek zbiorniczka wyrównawczego, przez który powinno wywalić nadmiar ciśnienia, jednak wyrzuca tylko i wyłącznie przez korek spustowy chłodnicy( tak to wyglada - z tamtych okolic). Leje się ciągłym strumieniem aż wyleje się 2-3l, lub do momentu dolania chłodnej wody i wtedy przestaje kapać. Trzymanie samochodu na parkingu na obrotach 2k nie powoduje żadnego wycieku.
Opublikowano

Testowałem niedawno jak działają korki 140 do e90 - sprawa wygląda tak że korek otwiera się przy 2bar i upuszcza aż ciśnienie spadnie do 1,4bar, z dość małym przepływem.

Sprawdzone na dwóch korkach, więc chyba tak ma być.

Jeżeli coś jest nie tak, to spodziewaj się ciśnienia 2bar w układzie, łatwo to napompować bo złączka pneumatyczna pasuje w miejsce odpowietrznika w zbiorniczku.

To co mogę poradzić to testowo odłączenie wody od chłodnicy egr i chwilowe zaślepienie podciśnienia od sterowania egr.

W silnikach Mx7 to właśnie pęknięta chłodniczka EGR powoduje zwykle niekontrolowany wzrost ciśnienia.

Druga sprawa to czy chłodnica jest oryginalna - korki zamienników są inne(ja przynajmniej mam takie chłodnice KOYO NRF i oryginały każda inny korek) i pewnie nie da się ich szczelnie zamontować zamiennie.

Spotkałem się z opiniami że zamiennik puszcza płyn po rozgrzaniu, możliwe że miałem taki problem u siebie - fakt że tyczyło się to N54 gdzie temperatura sięga 110 C, nie 94. Perfidia tej usterki jest taka że klej potem zastyga i wycieku brak.

Opublikowano
  • Autor

Dzień dobry,

Temat rozwiązany.

Tak jak kolega napisał wyżej - korki nie działają zamiennie, pierwsza chłodnica była nieoryginalna, natomiast korek kupiłem w aso oryginalny, dlatego pojawiał się wyciek.

Kolejna sprawa z kolejna chłodnicą - również zamiennik, jednak w tym przypadku mechanik dał ciała i pomylił korki, założył od manuala, a powinien założyć od automata( 320d w automacie), dlatego podobno pojawiał się wyciek.

Finalnie założona jest kolejna nowa chlodnica, z odpowiednim korkiem, przez mechanika znającego temat, na ta chwile brak jakichkolwiek wycieków.

Dzięki za pomoc