Skocz do zawartości

Konwerter... BMW E61 530D 218KM 2005r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie przebieg 270kKm zaczynają mi falować obroty przy stałej jeździe, trochę poszarpuję przy zmianie biegów, gdy jadę z góry przy hamowaniu obroty bardzo rosną. Olej w skrzyni wymieniony, przejechane 60kKm. po wymianie nic się nie działo. Teraz mam pytanie do szanownych kolegów. Czy to objawy padającego konwertera ? Jak go poprawnie zdiagnozować co by nie pchać się w koszta.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Ktoś coś ...?
Opublikowano

U mnie podczas stałej jazdy nie było zauważalne falowanie dopiero jak wrzuciłem na tempomat to falowały obroty do 100km/h. Skończyło się na wymianie konwertera.

Jak już zrzucasz skrzynie to wymień od razu olej

Opublikowano
  • Autor
Olej po zakupie wymieniłem zaraz. Od wymiany jest ok 60k. Ale muszę jeszcze sprawdzić wtryski, przepływkę wszystkie podciśnienia, egr , przepustnicę, olej ASB. adaptacja i jak to nie pomoże to na końcu konwerter.
Opublikowano

60tys to moim zdaniem już odpowiednia pora na wymianę.

Włącz tempomat przy 60km/h i jeżeli obroty będą falować to ma 99% konwerter.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
Nigdy nie ma co się spieszyć z naprawą konwertera lub innych drogich napraw. Wszystko wskazywało że to konwerter bo falowanie obrotów przy stałej prędkości np 60km/h. Ale po zmianie stacji paliwowej i wlaniu do paliwa środka do czyszczenia wtryskiwaczy problem falowania obrotów zniknął. :cool2: