Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , nie widziałem na tym forum podobnego tematu a chodzi mi mianowicie o automatyczną skrzynie biegów , posiadam BMW 1 e87 118d w automacie i normalnie w czasie jazdy auto zrzuca biegi na wyższe już przy 1600-1700 obrotów i jazda jest wtedy komfortowa i przyjemna , jednak czasem auto samo w chodzi w taki tryb „sport” gdzie pierwsze 2/3 biegi wrzuca normalnie lecz później kolejne wrzuca dopiero przy 2200 obrotów i jest to niepokojące dla mnie , moje pytanie brzmi czy to normalne czy ktos z was miał podobnie i czy wie jak to naprawić

Dodam , że nie trwa to chwile tylko mogę tak jeździć i 20 minut i auto sztywno będzie ciągnąć do tych 2200 obrotów mimo lekkiego muskania pedału gazu

Opublikowano

Hej. U mnie to wygląda tak że tryb sport włącza się w trybie DRIVE przesuwając manetke biegów

W lewo wyświetla się.na ekranie DS dodatkowo mogę wtedy zmieniać biegi manualnie + -.

Może masz coś uszkodzone w nastawniku jakiś mikrostyk i sam załącza tryb sport.

Opublikowano

Kiedy był wymieniany olej w skrzyni i uszczelniacze mechatroniki?

Jak znam polskie zasady, to auto od momentu sprowadzenia nie miało wymienionego oleju.

Wiem że w serwisuwce BMW jest napisane że oleju w skrzyni automatycznej się nie zmienia, a już w serwisuwce ZF jest jasno napisane że wymiana co 60 k.

Moje auto sprowadzone do kraju w 2017 z przebiegiem 190k teraz ma 280k a rok produkcji filtra skrzyni 2015 uszczelniacze mechatroniki z 2008.

Zacznij od wymiany oleju, filtra i uszczelniaczy mechatroniki (1 - kwadratowy i 3 tulejki) następnie procedura uzupełniania oleju i skasowanie adaptacji skrzyni. Na koniec delikatna jazda przez około 100 km i zobaczysz jak ta skrzynia potrafi pięknie działać .

Opublikowano

Potwierdzam to co napisał kolega Mario. Serwis

po zakupie obowiązkowy. Ja zaplaciłem za olej, uszczelki i pokrywę z filtrem

1800 zł pierwsza wymiana statyczna . Skrzynia smiga jak nowa.

• 2 tygodnie później...