Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Zostawienie kostki diagnostycznej (vlinker mc wifi) na stałe w gnieździe może spowodować brak przejścia auta w stan skupie ja a co za tym idzie rozładowanie je akumulatora?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Warto napisać na początku , jakie to auto ,

raczej nie powinno bez klucza budzić auta, chyba że wysyła lub pobiera dane interfejs wtedy budzi , podam przykład

mam podłączony interfejs , wydaję informację z oprogramowania aby uśpić samochód , usypia bez problemu (kluczyk poza samochodem)

ale wystarczy że zrobię odczyt z impa danych i już się budzi , więc teoretycznie może obudzić samochód jeśli wysyła jakieś dane , lub jest uszkodzony i ma zwarte linie CAN (przy D-can) to obudzi magistralę CAN i już masz ok 10A cały czas pobór z akumulatora (1godzina to 10Ah z akumulatora 8godzin przez noc to 80ah , akumulator rozładowany do rana

Opublikowano
Przepraszam, myślałem że auto nie ma znaczenia. Wcześniej w E60 miałem przypadek że padł mi akumulator i myślałem że kostka mogła być temu winna. Teraz w e84 z dostępem bezkluzykowym chciałem zostawić kostek wpięta ale nie chciałbym zastać rano padniętego auta:)