Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję porady co jeszcze mógłbym sprawdzić w aucie. Wyszukiwarka przejrzana zastosowałem się do kilku porad ale bez efektu.

Sprawa wygląda następująco:

Jadąc z prędkością powyżej 60km/h przy skręcie prawo (niezależnie od kąta skrętu - występuje już przy zwyczajnej zmianie pasa) słychać wycie dochodzące jakby z lewego koła.

Pierwsza myśl to łożysko - wymieniłem łożysko, problem nie ustąpił.

Potem pomyślałem że to po prostu opona. Zamieniłem opony przód-tył - problem występował nadal.

Po rozmowach z różnymi ludźmi i przeszukaniu sieci uznałem że może to któryś przegub (nie miałem wcześniej doświadczenia z napędem na przód albo 4x4). Półoś wymieniona, jednak problem nadal nie ustąpił.

Następnie uszkodziła mi się opona na rancie a więc wymieniony został cały komplet opon na inne - jednak wycie pozostaje bez zmian.

Geometria zrobiona - jedynie prawe przednie koło jest poza limitem - prawdopodobnie zwrotnica do wymiany (ale wycie dochodzi jedynie z lewego koła!).

Wycie pojawia się jedynie przy skręcie w prawo. Jadąc prosto lub w lewo jest cisza. (Przy wolnych przejazdach po rondzie oczywiście słychać również jakieś delikatne szumy ale to już chyba normalne).

Ogólnie w zawieszeniu żadnych luzów nie widać.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co można w tej sytuacji sprawdzić ?

Temat tyczy się dokładnie F22 - piszę w tej sekcji ze względu na większą ilość użytkowników a rozwiązania konstrukcyjne są w tych autach praktycznie identyczne.