Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

w związku z faktem że niestety w moim radiu był problem z zanikającymi pixelami po rozgrzaniu postanowiłem wymieć radio.

W obu przypadkach radio profesional model CD73

Stare - 65.12-9 187 108 - 03/2008

Nowe - 65.12-9 189 200 - 06/2016

Obu producentem jest Alpine

Samochód jest wyposażony w zestaw głośnomówiący BT, USB i AUX

Problem polega na tym że po włożeniu nowego radia niestety nie ma dźwięku w głośnikach :(

Poza tym radio działa poprawnie. Jedyne co jeszcze zauważyłem to że nie pojawia się ikona USB tylko sam AUX.

Szukałem informacji w sieci. Znalazłem info, że najprawdopodniej samochód z którego pochodzi nowe radio miał inne wyposażenie i radio wymagać będzie kodowania.

Czy ktoś mógłby mi pomoc rozwiązać problem. Ewentualnie napisać jak przeprowadzić takie kodowanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kodowanie . Dawca mógł mieć dodatkowy wzmacniacz w bagażniku . Ty go nie masz i na odwrót . Dźwięk leci po światłowodach . Takie zielone coś w złączu .
Opublikowano

Problem rozwiązany wystarczyło 2rad w ncexpert zakodować pustym plikiem man i wszystko działa :)

WIem że w radiu dawcy siedzi pewnie stary vin ale dopóki nie trzeba nie na co kombinować...