Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam dwa tematy na mapie odgruzowywania auta, które posiadam od jesieni:

E46 330D M57N Touring 2004

1. Byłem u elektryka celem obadania sytuacji z wentylatorem auta.

Silnik obraca się z lekkim oporem i wyraźnym szumem czyli łożyskowanie przeżyło już swoje.

Ponoć nie rozbiera się tego i nie składa, tylko wymienia - tak stwierdził elektryk...

Z tego co patrzyłem, silniki widoczne na aukcjach wyglądają na równie pognite co mój.

Podaję numery, które dało się odczytać:

Plastikowe mocowanie, w którym siedzi silnik: BMW 6 988 915

Sterownik: Bosch 1 137 328 080

Numery z silnika: 3 137 227 834 058 / 390 20230

# Macie jakieś patenty na naprawę takiego silnika i poskładanie go do kupy? A może zamiennik którejś firmy nie jest śmieciem i daje radę? Używane sterowniki o ww. oznaczeniu występują na aukcjach z różnymi wentylatorami, ale temat silnika wisi. Trafiają się też wentylatory od przedliftowego 3.0D 184KM. Mój motor silniczek już nad przepaścią i dlatego pytam.

2. Poprzednik nie wymienił lewego odboju tylnego zderzaka. Patrzyłem na realoem i nie znalazłem numeru elementu.

# Wiecie może czy takie odboje są jednakowe dla wszystkich wersji silnikowych np. dla polifta touring? Na aukcjach trafiają się od 2.0D i od benzyniaków. Po czym poznam, że taki odbój / strefa zgniotu nie dostał strzała? Dodam, że swojego jeszcze nie wyjąłem i dlatego pytam. Mam szukać konkretnego, po oznaczeniu czy wszystkie od polifta touring podejdą?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1.Wentylator elektryczny pasuje z każdego diesla e46, tu w ofercie mają nrf więc można założyć, że sprawdza się, możesz dla pewności zapytać:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=64546988915

2. Pasuje z każdego touringa - 51127055337.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.