Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od ponad 2 lat posiadam BMW e91 320i z silnikiem n46b20 150hp. Samochód kupiłem z przebiegiem 180tys km obecny przebieg to 195tys. Od samego początku mam problem z wyciekami oleju , naprawie jeden wyciek trochę pojeżdżę i pojawia się następny w innym miejscu. Zaczęło się od uszczelek pompy vacum , podstawy filtra oleju i chłodniczki oleju następnie wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów i gdy już myślałem że mam spokój zauważyłem delikatny wyciek z uszczelki miski olejowej którym nie miałem czasu się jeszcze zająć. Dodatkowo jakoś miesiąc temu znów pojawił się wyciek z pokrywy zaworów gdzie uszczelka była wymieniana rok temu. Czy możliwe że przyczyną tych wycieków jest niesprawna odma? Ostatnio zauważyłem że po odkręceniu korka wlewu oleju na pracującym silniku dmucha z niego i chlapie olejem na wszystkie strony a pamietam że podczas zakupu samochodu sprawdzałem zachowanie silnika po odkręceniu korka wlewu oleju i wtedy zasysało powietrze do środka i nic nie chlapało.