Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio padła mi pompa abs w e70. nie podawała płynu na jedno z tylnych kół. Koło zupełnie nie hamowało. Zamówiłem więc używkę jak się później okazało z anglika za 200zł. Regeneracja miałaby kosztować 300zł więc nie było warto. Kupiłem pompę o tych samych numerach ponieważ nigdzie nie udało mi się znaleźć informacji czy np. te z młodszych aut będą pasować. Wymiana jest prosta ponieważ abs w e70 jest można powiedzieć na wierzchu. Jednak po zmianie okazało się, że wprawdzie wszystko działa ale mam tempomat w milach. Zabrałem się więc za kodowanie. W NCS jednak ku mojemu zdziwieniu nie pokazał mi się na liście sterowników DXC czy DSC. Przeszukałem różne fora i nic, nie wiadomo dlaczego np. inpa czy Dr Gini widzą sterownik DSC a NCS go nie widzi. Na jednym z chińskich forów doczytałem, że w takim przypadku trzeba przeprowadzić kodowanie ale sterownika, który NCS wyświetlany jest jako EHB3. I faktycznie odczytanie tego sterownika i następnie zakodowanie bez zmieniania czegokolwiek poskutkowało. W zamienionym sterowniku dopisany został VIN mojego auta i na tempomacie pojawiły się km/h zamiast mil. Wszystko ładnie działa.

Mam nadzieje, że komuś ten post pomoże w przyszłości, w podobnym przypadku. Nie twierdzę, że nie ma jakiegoś innego sposobu na zaadoptowanie pompy abs z innego auta ale ten jaki podałem sprawdziłem na własnym aucie i działa.

Pozdrawiam.

jak suka nie da to pies nie weźmie