Skocz do zawartości

E39 m52b25 stuki w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie potrzebuje pomocy w kwestii stukania cyklicznego, metalicznego w silniku m52. Wymieniona odma , nowe świece, zrobiona płukanka silnika plus świeży olej 5w30.

Kupiłem to stukał. Po tych zabiegach nic lepiej. Żadnych poważnych błędów. Może ktoś rzucić okiem na film i co pokazuje Inpa bo przyznam, że parametry mi są obce.

Ciężko jest mi określić skąd dobiega odgłos. Najbardziej mi pasuje silnik od strony grodziowej od podszybia tam klepie ale znów z przodu jakby też. Zawór? Rozrząd? Hydropopychacz raczej odpada.

Do Admina - mam nadzieję, że link można wkleić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
odgłosy jak z góry silnika-głowica/wałek/szklanka/zawór, sprawdź ciśnienie sprężania, jak siedzisz w środku i dodajesz gazu, słychać że się chwieje, nie pracuje równo jeden cylinder, zresztą widać że pierwszy cylinder ma rozjechaną korekcję
Opublikowano
  • Autor
odgłosy jak z góry silnika-głowica/wałek/szklanka/zawór, sprawdź ciśnienie sprężania, jak siedzisz w środku i dodajesz gazu, słychać że się chwieje, nie pracuje równo jeden cylinder, zresztą widać że pierwszy cylinder ma rozjechaną korekcję

Dokładnie, z tą pracą na biegu jałowym nawet jak podejdę pod końcówkę wydechu to chodzi nie równo. Pierwszy cylinder, teraz który to, bo w szkole mnie uczyli że zawsze od rozrządu, a tu jakby hałasuje od kabiny. Ok sprawdzę ciśnienie może coś się wyjaśni.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
z tymi korekcjami to różnie bywa, czasami wskazuje konkretny cylinder a okazuje się problem jest 2 cylindry dalej, sprawdź ciśnienie myślę że odpowiedź będzie od razu
Opublikowano
  • Autor

Ciśnienie zmierzone 4×12.5 i dwa ostatnie 13. Dodam, że miernik nie precyzyjny. Jednak żadnej znacznej różnicy.

Co dalej, gdzie szukać przyczyny stukania. Na weekend sprawdzę czy koła pasowe nie są zbyt lekko dokręcone.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
podnieś pokrywę zaworową i popatrz na wałki/popychacze, jeżeli stuk jest z głowicy, będzie widać problem, jeżeli kucnął któryś popychacz będzie widać który
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany.

Na ostatnio cylindrze na wydechu dwa hydropopychacze do wymiany.

Dziękuję za pomoc.

Temat do zamknięcia.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
tak to było słychać, fajnie że udało się rozwiązać problem..Pozdro..