Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, poproszę o info ws. dołożenia elektrycznej klapy w sedanie (G30) Z tego co wiem , powinienem zakupić sterownik ( na 3 wtyki) Prawdopodobnie 1 wtyk to siłownik, 2 wtyk to zasilanie i 3 ci : sterowanie. Do tego 1 siłownik elektryczny i 1 siłownik zwykły ( ponoć sedan tak ma). Przycisk w klapę ( nie mam dostępu komfortowego więc ponoć ten pojedyńczy) no i przycisk w tapicerkę drzwi kierowcy ( mam na tę chwilę 1 do otwierania - mechanicznego, czyli powinien być jeszcze jeden do zamykania - czy dobrze myślę?) oczywiście jeszcze kodowanie. Poproszę o sprostowanie jeżeli się mylę lub podpowiedzi co do części i montażu. Z góry dziękuję.
Opublikowano
Jeszcze zamek z napędem dociągu i panel przycisków otwierania szyb, bo ma dwa dodatkowe piny do przycisku otwierania klapy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przycisk w tapicerkę drzwi kierowcy ( mam na tę chwilę 1 do otwierania - mechanicznego, czyli powinien być jeszcze jeden do zamykania - czy dobrze myślę?)

W G32 mam 1 przycisk do klapy, który działa w 2 strony...

Opublikowano
Oczywiście, w drzwiach jest jeden przycisk do zamykania i otwierania. Chyba we wszystkich współczesnych BMW ten sam. :)
Opublikowano
Jeszcze zamek z napędem dociągu i panel przycisków otwierania szyb, bo ma dwa dodatkowe piny do przycisku otwierania klapy.

Hmm , wyjaśnij mi proszę czy zamek dociągu jest konieczny? a do czego panel przycisków otwierania szyb ?(otwieranie mam w drzwiach na dole)

Opublikowano

Panel przycisków na dwa dodatkowe piny, które należy połączyć z nowym przyciskiem otwierania bagażnika (piny 5 i 6 z panela do pinów 1 i 4 elektrycznej klapy wg pierwszego schematu z linka poniżej). Wersja bez automatycznej klapy po prostu tych pinów nie posiada. Zamek z dociągiem jest konieczny, bo w zwykłym zamku klapa się nie domknie. Nie ma innej możliwości wg mojej wiedzy, żeby wykorzystać stary zamek

https://g20.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1867288

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i w końcu zebrałem się i zrobiłem. Pomogły wskazówki tkwiat - i tu podziękowania! Pozdrawiam

Krisko- niestety otwieranie klapy elektryczne ( z drzwi kierowcy) to inna bajka i jak pisał tkwiat ( dołożenie sterownika, siłownik + sprężyna, zamek + dociąg,przycisk w klapę, przycisk w drzwiach kierowcy i koniecznie odpowiedni moduł sterowania szyb do tego kodowanie) Niestety musisz dostać się od sterownika w bagażniku ( prawa strona tm gdzie bezpieczniki) do BDC ( prawa strona przód pod schowkiem ) W sumie sciągasz prawy bok tylnego oparcia , dolne listwy obu prawych progów i plastiki pod schowkiem przy BDC. Oczywiscie cały bagażnik do rozebrania.

Opublikowano
No i w końcu zebrałem się i zrobiłem. Pomogły wskazówki tkwiat - i tu podziękowania! Pozdrawiam

Krisko- niestety otwieranie klapy elektryczne ( z drzwi kierowcy) to inna bajka i jak pisał tkwiat ( dołożenie sterownika, siłownik + sprężyna, zamek + dociąg,przycisk w klapę, przycisk w drzwiach kierowcy i koniecznie odpowiedni moduł sterowania szyb do tego kodowanie) Niestety musisz dostać się od sterownika w bagażniku ( prawa strona tm gdzie bezpieczniki) do BDC ( prawa strona przód pod schowkiem ) W sumie sciągasz prawy bok tylnego oparcia , dolne listwy obu prawych progów i plastiki pod schowkiem przy BDC. Oczywiscie cały bagażnik do rozebrania.

Gratulacje! Można wiedzieć jaki wyszedł mniej więcej koszt?

Opublikowano
zamek z dociągiem - 500 zł, 2 siłowniki + sterowanie - 650 zł, przyciski ( klapa i drzwi) - 100 zł + 8h pracy i trochę kabla( bez pospiechu ale było co robić ) Panela sterowania szyb nie musiałem zmieniać. Miałem też dojście do wtyczek więc uwaga dla amatorów dokładania - Co możecie kupujcie z wtyczkami i kawałkami instalacji ( Po kolorach kabli łatwiej tez czytać schematy )