Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pacjentem jest BMW E81 118d N47D20A z 2007r.

Autko posiadam od około dwóch lat, w tym czasie jakieś trzy razy zdarzyła się sytuacja że po odpaleniu samochodu ukazał się na zegarach błąd przepalonej żarówki(kierunek lewy tył), problem ustępował po chwili sam bez żadnej ingerencji, jedynym objawem były szybko migające kierunkowskazy(jak przy przepalonej żarówce) przy czym sama żarówka działa do tej pory.

Dziś po odpaleniu samochodu po nocy moim oczom ukazało się łącznie pięć informacji o przepalonych żarówkach, błędy cc-id 88,116,119,130,133, oczywiście wszystkie te żarówki działają i mają się dobrze a błędy nie znikają po skasowaniu bimmertool'em. Największym problemem w tym wszystkim są szybko migające kieru ki w lewo i w prawo, próbowałem odpiąć na chwilę akumulator ale nie przyniosło to żadnego efektu.

Czy powodem może być uszkodzony moduł FRM? Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem lub ma pomysł jak można rozwiązać mój problem.

Opublikowano
Dzięki, zajrzę jutro jak będę mieć chwilkę czasu, moduł FRM znajduje się w lewym przednim slupku na wysokości klamki do otwierania maski?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak po stronie kierowcy w zautach EU za plastikiem pod rączka do maski. Zobacz też czy masz tam sucho. FRM2 sam z siebie rzadko pada.
Opublikowano

Znalazłem na YT film z podobnym problemem, u autora okazało się że faktycznie w module była wilgoć i pewne elementy na płytce były skorodowane. W weekend będę mieć więcej czasu i zobaczę jak sytuacja ma się u mnie. Na ten moment z pięciu błędów zostały trzy, bez dotykania czegokolwiek...

Opublikowano
Po wymontowaniu i otwarciu modułu FRM nie zauważyłem nic niepokojącego, żadnej korozji jak na załączonym filmiku, dla pewności przemysłem cała płytkę za pomocą twardego pędzelka i zwykłego brake cleanera. Złożyłem zamontowałem i wszystko wróciło do normy, żadnych błędów, kierunkowskazy działają jak należy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Git. Może też samo dobre wpiecie wtyczek wystarczyło.