Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem wyskoczyl mi błąd CC ID 415 Wysoki poziom rozładowania akumulatora przy otwieraniu samochodu nie świecą ringi ani tylne światła jedynie klamki. Poza tym przy każdym odpaleniu resetuje mi zegar oraz liczniki spalań i kilometrów czy to oznacza że Aku do wymiany czy coś z alternatorem czy też z regulatorem napiecia??? Może ktoś jakoś pomóc ?? Może ktoś miał podobny problem.

Byłem na sprawdzeniu akumulatora i gość powiedział że aku jest w bardzo dobrym stanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaczynasz od akumulatora. Daj se spokój z tymi kodami CCID. One nic nie mówią. Podłacz pod cos do BMW i zobacz normalne kody. Np w INPA lub ISTA i chyba nawet bimmer-tool mozesz zobaczyć stan akumulatora jak masz kleme IBS, a na 99 procent masz. Jest procentowo pokazane jaki jest jego stan, jeśli masz dobrze pojemnosc zakodowana,bo coś kojarze, że kodowaleś wieksza pojemność, niz masz fizycznie, żeby ci się ikonka nie świecila. Z tego co pamietam bronisz sie z wymianą na nowy od trzech zim. Ładowanie i usterke alternatora sprawdzisz patrzac na napiecie ładowania. Dodatkowo po podlaczeniu do kompa, bedziesz mial bład ładowania.
Opublikowano

Ok czyli aku wyładowuje sie przez 2 min? Bo wychodząc z auta do sklepu po powrocie zastaje reset zegara i info że zwiekszone zuzycie akumulatora..A czasami przez tydzień jest wszystko ok.

Mam wsystkie programy łącznie z Carly i wszystkie pokazują zuzycie aku w 6 procentach. Akumulator ma 4 lata. JA raczej ostawiałbym uszkodzenie alternatora

Tylko jakis mechanik mówił ze po wyłaczeniu auta dioda czy coś sie styka i zabiera prąd.Niestety żaden z programów nie pokaże co bierze prąd