Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś podczas diagnozy Programem OBD zauważyłem, ze temperatura płynu chłodniczego jest niebezpiecznie niska (Ok.55-60st). Podczas postoju na parkingu samochód potrafi rozgrzać się do ponad 80stopni, podczas gdy po ruszeniu spada do wcześniej podanych wartości. Niestety taki problem skutecznie uniemożliwia mi wypalenie DPFu, który już zamula mój samochód, nie wspominając już o uszkodzeniach silnika związanych z niedogrzaniem. I teraz 3 pytania:

-Czy to może być przez uwalony termostat?

-Czy wersja silnikowa 320d M47 163KM 2006 posiada termostat EGR?

-Ile mechanicy wołają za wymianę obu termostatów wraz z częściami?

Na Allegro znalazłem termostaty firmy behr za 218zl, wyglądają legitnie.

Proszę o informacje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej wymień oba

-termostat EGR ma numer 11717787870 - moze byc obojetnie gdzie kupiony. Oryginal kolo 180zl zamiennik połowę tanszy.

-glowny ma numer 11517805811 - no i w tym przypadku to ja polecam oryginal. Zabawa z zamuennikami zawsze konczyla sie u mnie ponowna wymianą. Oryginał 290zl, zamienniki ze 100 zl tansze.

Wymiana za pierwszym razem z wymiana płynu i cała zabawa zajela mi koło 2-3 godzin z tego co kojarzę. Robota nie jest trudna.

Kasa 920zl to bardzo duzo nawet jakby kupili czesci z ASO.

Ceny patrzylem na czescidobmw.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiscie ze nie sa oryginalne. Oba oryginaly bedą kosztować koło 450-500zl. Możesz je brać, ale moje zdanie znasz. Skoro sam nie wymieniasz, to wybulosz za kolejna wymianę, w razie problemu. Najgorsze, że potem zaczynasz dumać. Skoro termostaty mam nowe to czemu nie trzyma temperatury? I szukasz usterki dalej, a sie okazuje, ze to te tansze termostaty.

Co do kasy za wymiane, to wszystko zależy, czy jedziesz do pięknego serwisu za gruba kase za roboczo godzinę, czy masz znajomka. Jak sam widzisz górnej granicy nie ma.

Opublikowano
No tak, ale sam stwierdziłeś ze 920 to bardzo dużo, wiec chciałbym się dowiedzieć ile wynosi średnio wymiana termostatów żeby nie było bardzo dużo tylko raczej optymalnie