Skocz do zawartości

523i Nie odpala odrazu, ale po 5 min odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszytkim. Mam następny problem który 3 warsztaty nie w stanie rozwiazać.

Mam BMW e39 z 1997 roku, przedlift z silnikiem m52b25. Miesiac temu nagle przestal odpalac, rozrusznik kreci, ale nie lapie.

W warsztacie powiedzieli wymienić baterie. Wymienilem na 90ah i teraz kreci rozrusznikiem jak szalony :P

Ale problem nie zniknal, nadal kreci rozrusznikiem, bardzo dobrze lapie ale nie odpala. Po 10 minutach moze odpalic, i wtedy jedzie bdb.

Ostatnio po kreceniu rozrusznikiem przez 5 minut odpalil, strzelil z wydechu i rozerwalo mi tlumik koncowy na szmaty. Nastepnie nylem u elektryka, stwierdzil ze to jest problem z immo, wywalil mi stary chinski alarm i odlaczyl go, sprawdzil kluczyk, ponownie go zakodowal, sprawdzil wszytko i stwierdzil ze wszytko jest w porzadku, nie pomoglo. Wtedy pojechalem do warsztatu ponownie, wymienilem czujniki walka i walu ( czujnik walu najlepszy zamiennik, czujnik walku VDO Siemens). Nie pomoglo. Robilem juz prawie wszytko, i tylo wtedy zauwazylem NASTEPNY PROBLEM, jak wsiadam do samochodu i wlaczam zaplon na 5 min i nie dotykam kluczyka, to wtedy odpala z pol obrotu za kazdym razem. I teraz jezdze w taki sposob, wsiadam, wlaczam zaplon, czekam 5 min, odpalam samochod i jak zgasczie samochod, i w ciagu minuty odpalam, to odpala spokojnie, po dluszym postoju mam znow czekac 5 min zeby go odpalic. Bardzo prosze o pomoc, juz nie wiem na czym ten problem polega. Jak odpala to jezdzi jak trzeba chyba, nie jest zamulony czy cos, obroty nie faluja, ma moc. Cisnienie paliwa 4 BAR. Pozdrawiam :oops:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompa paliwa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pompa paliwa.
Sprawdziłem pompę działa chyba i w listwie ciśnienie jest trochę więcej 3,8 bara, z tego co wiem pompa paliwa działa przez ~10 sec po włączeniu zapłonu, wiec nie rozumiem jak to ma coś wspólnego z tym że odpala po 5 min z włączonym zaplonem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdzałeś ciśnienie wtedy gdy nie chciał odpalić?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Sprawdzałeś ciśnienie wtedy gdy nie chciał odpalić?

Problem rozwiązany!!!!!! Wymieniłem pompę i filtr paliwa, nadal było to samo. I wtedy sprawdziłem przekaźnik pompy paliwowej i okazało się że przekaźnik nie domyka do końca bo był w środku zardzewiały trochę, wypolerowalem wszytko kawałkiem starej opony i odpala teraz świetnie z pół obrotu. DZIĘKUJE (dziwnie było tylko to ze ciśnienie było w porządku ale przy odpalaniu chyba spadało)