Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przeszukiwałem forum ale nic konkretnego do serii F nie znalazłem. Temat tyczy się dokładnie F22 ale na tamtym forum jest bardzo mało użytkowników a nie powinno się to specjalnie różnić.

Kupiłem auto po wypadku. Uszkodzenia niegroźne (dostał w prawy błotnik, uszkodzony zderzak, lampa,błotnik, mocowania, wahacz,wózek etc.) Rama nie ruszona. Ale w środku poduszki wystrzeliły (kierownica i kolanowa kierowcy, kurtyna prawa, pady i napinacze).

Pytanie brzmi czy oprócz podmiany poduszek i wykasowania błędu muszę wymieniać coś jeszcze?

Wcześniej czytałem że wystarczy skasować błędy. Jednak przy rozbieraniu auta znalazłem czujnik airbag pod prawą lampą. Wygląda na cały.

Zacząłem czytać o starszych modelach gdzie ludzie mówią, żeby wymieniać sterownik i czujniki.

I zgłupiałem.

Czy wie ktoś może jak działają obecnie stosowanie czujniki?

Są dźwiękowe? Ciśnieniowe? Jest jakaś opcja ich zdiagnozowania?

Wsadziłem kupę kasy w kupno poduszek (narazie nie montowałem) nie chciałbym żeby po instalacji poduszek i podpięciu klemy poduszki wystrzeliły.

Dla pewności mam zamiar najpierw wymienić klemę pirotechniczną i podłączyć aku. (Klema najłatwiej dostępna do mojego auta i nie ma tragedii cenowej w razie czego :lol: ). Jednak mimo wszystko wolę się upewnić, żeby wszystko zrobić tak jak być powinno.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na 99% wystarczy skasować błędy.

Poduszki na pewno nie wystrzelą. Jeśli jakimś cudem okazałoby się, że uszkodzony jest czujnik, to po prostu nie będzie się dało skasować błędów.

Opublikowano
kasujesz błędy i działa. jak po wymianie poduszki, skasujesz błąd i nadal będzie to wtedy trzeba sprawdzić i wymienić czujnik lub sterownik.