Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od niedawna jestem właścicielką BMW 116i, 1.6 benz, 2006 r. Po kilku miesiącach (bardzo znikomego) użytkowania samochodu zauważyłam następujace rzeczy, a jako laik.. proszę o pomoc :) ;

1. Pali się sonda, wiem, że poprzedni właściciel lubił lać tańsze paliwo, czego ja osobiście unikam (wlewam 98),

2. Lubią zapalać się kontrolki w trakcie jazdy: np. ABS,

3. Czasem po jeździe - załóżmy 15 - 20 minut - przy postoju samochodu na światłach blokuje się pedał gazu a zapalają wszystkie kontrolki.

4. A tutaj hit: po zgaszeniu samochodu nie chce oddać kluczyka. Posiadam klucz magnetyczny a do zapalenia i zgaszenia samochodu służy przycisk start / stop.WYglada to tak jakby została odcięta elektryka w samochodzie.

Będę wdzięczna za pomoc i wskazówki co może być nie tak. Czego może być to kwestia? Chciałabym na pewno podładować akumulator za pomocą 'plusa' pod maską.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ad 1 to paliwo niekoniecznie jest przyczyną .

ad2 to problemy z koronkami czujników ABS z tyłu

ad3 może problem z ładowaniem ogólnie do sprawdzenia też stan akumulatora

ad4 możliwe że uszkodzone mechanicznie gniazdo na kluczyk . w moim jakaś pierdoła wyrwała kluczyk bo nie wiedziała że się go naciska żeby wyskoczył .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z kluczykiem to może być też luźna klema minusowa na akumulatorze. Widziałem takie przypadki.
Opublikowano

Cześć, dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie, poniżej opis;

Początkowo myślałam, że to problem z alternatorem lub akumulatorem. Wyszło na to, że chodziło o przewody od akumulatora - zostały wymienione, aktualnie wszystko gra i buczy - ładujemy akumulator do pełnego stanu :wink: