Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje pomocy.

Zakupiłem i zamontowałem do swojej F31hak westfalii wraz z dedykowaną wiązką haka też westfalii.

Po montażu światła i funkcje przyczepy działają tak jak powinny ale nie wyłącza się PDC po podpięciu przyczepy. Nie mam przycisku na desce aby samodzielnie dezaktywować czujniki.

Według instrukcji Westfalii w przypadku braku przycisku konieczne jest kodowanie.

Przy pomocy Esysa dodałem do swojego auta opcje FA 3AC - manualny hak holowniczy.

Oraz zakodowałem moduły : FEM, ICMQL, REM, DSC, HU and Kombi.

W tej chwili po podpięciu przyczepki czujniki parkowania dezaktywują się, zamiast tych kolorowych kresek ile jest do przeszkody jest ładny symbol haka w trójkąciku.

Ale teraz na zegarach ciągle pali się błąd układu elektrycznego przyczepy - po odczycie błędów istą wynika że błąd jest spowodowany brakiem komunikacji z modułem przyczepy AHM a ICM, nic też dziwnego bo auto go nie posiada moduł jest ale Westfalii.

( po kontakcie z westfalią okazało się ze dedykowany to trochę przesadzone ich moduł nawet nie zmienia parametrów pracy auta po podpięciu przyczepy :mad2: :mad2: , człowiek kupuje coś dedykowanego bo ma być jak OE)

Czy ktoś może powiedzieć jak to zakodować tak aby PDC działało jak ma ale przy okazji silnika, skrzynia i DSC też widziały podpiętą przyczepę.

W tej chwili wychodzi na to że tak jak zakodowałem jest ok bo czujniki parkowania zaczęły widzieć fakt podpięcia przyczepy do wtyczki.

Wystarczy wykodować hak z modułu ICM i będzie OK ? Mimo wszystko chciałbym aby sprawdzanie spalonych żarówek w przyczepie również działało.

Ewentualnie może zakup oryginalnego modułu AHM pod BMW i wpięcie go w miejsce tego z westfalii ?