Skocz do zawartości

EML Check Engine czujnik wałka rozrzadu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w moim e46 n42b20 ostatnio zaswiecila sie kontrolka check engine pomarańczowa EML, gasnie po odpaleniu auta. Na kompie wyszedł camshaft position sensor intake (ten po prawej) - czujnik położenia wałka rozrządu wejsciowy.

Głownie było czuc przy nagrzewaniu nierówna prace, takie lekkie przerwy. Czasem przy nagrzaniu do 30 stopni przyduszalo go bardziej i spadaly obroty do 500 i wskakiwaly i spadały ale jak sie dodalo gazu to przechodzilo.

Wymienilem sobie czujnik na FEBI, wielkiej filozofi nie bylo w wymianie, docisnalem ustawilem dziurwe na srube, dokrecilem i odpalam. A tu na poczatku troche cichych stukniec i jeszcze bardziej go dusi przy nagrzewaniu baardzo odczuwalnie. Jak juz sie rozgrzal do 90 to na jalowym sam sobie dodaje gazu do 1500 obrotow i wraca do 800.

Przelozylem stary ori czujnik BMW i to samo.

Jakies pomysly, doswiadczenia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te czujniki febiego nie zawsze działają, wróć do oryginalnego i zamień go z wydechowym, następnie sprawdź czy błąd przejdzie na drugą stronę. Jak nie to rozrząd do weryfikacji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Zamieniłem i tylko na oryginalnych jest teraz. Co prawda go nie dusi, ale czuć telepanie.

Obroty sa kolo 600-700, zanim cos ruszałem i stabilnie chodzil na rozgrzanym mial z 800.

Wymienic profilaktycznie napinacza?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już napisałem co trzeba zrobić ale chyba nie czytasz dokładnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.