Skocz do zawartości

BMW E46 323i układ chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio jadąc na ryby auto momentalnie się zagrzało i wywaliło mi płyn chłodzący. Sprawdziłem że nie otworzył termostat i po spięciu na krótko nie działał wentylator. Samochód posiadam jakieś 3 miesiące i teraz wydaje mi się że od początku wiatrak mógł nie działać. Nie chciałem dolewać płynu na rozgrzany silnik, poczekałem aż auto ostygło i postanowiłem wrócić jakieś 3-4 km do domu. Po drodze kilka razy gasiłem auto, bo podnosiła się temperatura. Następnego dnia znajomy sprawdził mi chemicznie uszczelkę pod głowicą. Odczynnik nie zmienił koloru, ale trochę bomblowało i wyglądało jakby w układzie było zbyt duże ciśnienie. Po wymianie termostatu i wentylatora próbowałem odpowietrzyć układ. Auto chodziło jakieś 30-40min temperatura w pionie, po czym zaczęła się podnosić(sprawdziłem że nie otworzył termostat) przegazowałem auto do 4tys temperatura spadła, otworzył termostat i załączył wentylator. Zostawiłem samochód na chodzie i po 15 min temperatura znów zaczęła wzrastać. Zgasiłem go i odczekałem z 10 min. Kiedy odpaliłem znów był zapowietrzony. Moje pytanie czy to może być uszkodzona pompa cieczy chłodzącej czy jednak uszczelka pod głowicą?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Po pierwsze nie momentalnie, ponieważ pion jest do 115 stopni więc dużo wcześniej jest problem, dokładny odczyt temperatury jest w ukrytym menu (test 7.0) lub na komputerze. Na 99% jest zapowietrzony układ, gdy nie będzie powietrza wtedy weryfikacja czy jest przelew w zbiorniku na wolnych obrotach, jak nie to pompa do wymiany, ale postawa to brak powietrza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Pożyczyłem dziś tester do szczelności układu chłodzącego i na przewodzie przy zbiorniczku wyrównawczym nie ściskały dobrze opaski i był przedmuch. Pod odpaleniu auta w zbiorniczku nie było widać ani przelewającego płynu ani bąbelków. Temperatura doszła do 115 stopni i tak jak poprzednio nie otworzył się termostat. Tak jak poprzednim razem dodałem gazu i ze 3 sekundy potrzymałem na 4tys obrotów, temperatura spadła na 87 stopni i otworzył termostat. Chciałem odkręcić korek i sprawdzić przelew, ale płyn wypływał spod korka. Jest to normalne czy mam zbyt duże ciśnienie w układzie? Jak mogę sprawdzić czy auto jest już w pełni odpowietrzone? Dodam że później zostawiłem samochód i po jakiś 10 minutach temperatura znów doszła do 115 stopni więc je zgasiłem.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Odpowietrza się w tym przypadku z odkręcenym korkiem, z kontrolą poziomu płynu, do momentu otwarcia termostatu, przelew ma być ciągły.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Tak też robiłem, ale powoli podnosi mi się poziom płynu w zbiorniczku i w pewnym momencie wylewa się, wtedy zakręcałem korek. Po zakręceniu temperatura wzrasta i auto się grzeje. Wydaje mi się że nie jest do końca odpowietrzony, bo z nawiewu leci letnie powietrze. Próbowałem różnych metod odpowietrzania ale cały czas nic. Gdy auto było już nagrzane a termostat otworzony, próbowałem odkręcić korek żeby sprawdzić czy jest przelew to od razu wywalało mi płyn. Czy ciśnienie w układzie może robić się przez uszkodzoną pompę cieczy chłodzącej? A może spróbować odpowietrzyć go w trakcie jazdy?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Odciągaj nadmiar płynu i czekaj do otwarcia termostatu, możesz kilka razy klepnąć gaz a później lekko podnosić obroty, możesz też unieść przód auta. Narazie pompę wody zostaw w spokoju.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Próbowałem odpowietrzać z podniesionym przodem, płyn się podnosił, odciągałem go strzykawką. W zbiorniczku nie widać przelewu ani żadnych bąbli. Auto praktycznie chce się zagotować a mimo to nie otwiera termostat. Dopiero przy 110-115 stopniach po przegazowaniu termostat otwiera. Po otwarciu muszę zakręcić korek, bo już mocno wywala płyn. Na chłopski rozum wygląda jakby nie było obiegu w układzie i płyn w różnych miejscach trzymał inną temperaturę stąd nie chce się otworzyć termostat na jałowych obrotach, a po dodaniu gazu pompa zwiększa wydajność . Na dniach postaram się zajrzeć jak wygląda pompa i dam znać czy coś pomogło. Jeśli to nie to zostanie mi chyba oddanie auta do mechanika na zdjęcie głowicy.
Opublikowano
  • Autor
Wyjąłem pompę, plastikowy wirnik był kompletnie połamany. Chyba auto będzie żyło, założyłem drugą, odpowietrzyłem. Wszystko wydaje się być w porządku. Co prawda chyba przy demontowaniu naruszyłem przewód od parownika, bo po ruszeniu nim wypływa płyn, ale w poniedziałek to ogarnę i już wszystko powinno być dobrze.