Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad zakupem BMW e46 ale tutaj powstaje pytanie,jaki silnik?

Z tego co czytałem jeśli chodzi o diesle to większość poleca głownie 3.0d z racji jego wytrzymałości. Jak to wygląda z silnikami 2.0d? Bo jakby nie patrzeć diesle mają mniejsze spalanie niż beznyzniaki ale z racji wieku i przebiegu tych aut boje się,że kase którą oszczedze na paliwie bede musiał włożyć w naprawe silnika filtrów dpf itd.

Z drugiej strony mamy benzyniaki (zaznaczam,że w interesują mnie tylko silniki 2.0 i w góre,tak samo diesle) które może i palą wiecej ale są dużo prostszymi silnikami + dają znacznie wiecej frajdy niż takie 2.0d (bo 3.0d podobno robi robote).

Dodam tu,że auto bede głownie użytkował w Warszawie (dojazd do pracy itd.) z okazjonalnymi wypadami poza miasto.

Chciałbym żeby ten wątek nie przerodził sie w walke który silnik lepszy a raczej w dyskusje nad wadami i zaletami obu silników (najlepiej popartymi jakimiś kosztami utrzymania).

Z góry dzieki za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=200081&p=2782496#p2782496

Kilka stron od końca zapewne rozwieje Twoje wątpliwości.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.