Skocz do zawartości

Raz a konkretnie - Rozmiar Opon !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Napiszcie mi raz a konkretnie... Jakie ogumienie do BMW E-39 528 na zime ? standardowe to niby 225 / 60 / 15 - ja jezdze na letnich 225 / 18 z przodu, tyl 265 / 18... Kazdy mowi co innego... Wiec jaki wkoncu rozmiar konkretnie... 205 / 65 / 15 ? Felgi stalowe mam 15'. Z gory dzieki

• Członkowie klubu
Opublikowano

HEJA

Powinieneś mieć 225/60R/15W - to konkretnie :cool2:

ale Polak kombinuje ..... i oponiarze powiedzą , że ......Twoje auto

pojedzie też (bo 520 i 525 tdsy chodzą ) na rozmiarze 205/65/15 i będzie taniej i łatwiej dostać ten rozmiar .

możesz looknąć w swoim briefie lub instrukcji co tam jest wypisane

najbardziej w Twoim aucie chodzi o indeks prędkości ( 520 i tds mają V a ty powinieneś mieć W i w Niemczech indeks V nie przeszedł by przeglądu - nawet mimo że to zimówki i się na nich jeździ wolniej )

Pozdro :hand:

MarioBigRed

Opublikowano
No tak w Brifie i w ksiazkach rozmiar jest 225 na 60 - 15 ale wszyscy mowia inacze a co prawda to prawda ze 225 / 60 / 15 jest bardzo ciezko dostac... bardzo... w swoich 18 letnich ma index predkosci zr czyli juz najwyzszy, ale na zime z tego co widze bede musial zalozyc chyba 205 / 65 15 nic innego nie zrobie...
Opublikowano

powinienes miec 225/60/15

ale jesli na zime zalozysz 205/65/15 bedzie ok a na zime nawet lepiej bo wezsze tylko czy srednica bedzie ta sama? na forum jest taki kalkulator wpisz jakie masz fabrycznie w twoim przypadku 225/60/15 i pod spodem wpisz 205/65/15 ..z ciekawosci sam sprawdze..

juz sprawdzilem bedzie ok..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.