Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam, jak sprawdzić stan oleju na zegarach? Dzisiaj przejrzałem instrukcję i było napisane, że można to zrobić przez wciśnięcie na postoju, lub w czasie jazdy, przycisku zegarka. Niestety jak klikam to pojawia się tylko oil service a potem ikona zegarka z liczbą 8.2 na samym dole. Klikam dalej i ponownie Oil service...Wiem, że stan oleju jest w połowie bagnetu, jednak zastanawia mnie czy czujnik elektroniczny działa poprawnie. Liczę na Wasze sugestie;-) Edytowane przez MaatOhewetBi
Freude am fahren...
Opublikowano
Okazuje się, że w wersji 2.0d nie ma elektronicznego czujnika poziomu oleju. Wynika to z instrukcji BMW (strona 97). Za to na pewno czujnik był montowany w wersjach benzynowych 2.5si oraz 3.0si. Temat zatem można zamknąć.
Freude am fahren...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam też N47 i bardzo chciałbym oprócz bagnetu też mieć wyświetlanie stanu na ekranie. Wiem, że na pewno do zmiany jest czujnik w misce z HELLA na TEMIC. Następnie konieczne było by przepiecie trzech pinów w DDE, ponieważ czujnik HELLA działa po sygnale LIN, zaś czujnik TEMIC po BSD. To też jest do zrobienia. Pozostaje pytanie co zakodować, żeby auto wiedziało, że ma inny czujnik, żeby nie wyświetlało błędu o braku czujnika LIN. Czujnik już mam, wiem gdzie przenieść piny. Czy ktoś dokładał kiedyś taką opcję do N47?
Opublikowano
Mam też N47 i bardzo chciałbym oprócz bagnetu też mieć wyświetlanie stanu na ekranie. Wiem, że na pewno do zmiany jest czujnik w misce z HELLA na TEMIC. Następnie konieczne było by przepiecie trzech pinów w DDE, ponieważ czujnik HELLA działa po sygnale LIN, zaś czujnik TEMIC po BSD. To też jest do zrobienia. Pozostaje pytanie co zakodować, żeby auto wiedziało, że ma inny czujnik, żeby nie wyświetlało błędu o braku czujnika LIN. Czujnik już mam, wiem gdzie przenieść piny. Czy ktoś dokładał kiedyś taką opcję do N47?

Czy ja wiem, że to jest warte tyle zachodu? Ja nie mam tego, ale nie cierpię z tego powodu. Po prostu sprawdzam olej tradycyjnie, przynajmniej odświeżam sobie w głowie gdzie znajduje się bagnet;-)

Freude am fahren...