Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mam E63 z 2005r , wersja europejska, profesional CCC z tunerem TV i logic 7, odblokowanym AUX, ale fabrycznie bez zmieniarki i zestawu głośnomówiącego .

Nie było nigdy ingerencji w układ audio ani elektronikę, znam historię auta od momentu zakupu.

Zastanawiam się nad tym czy to urządzenie

https://allegro.pl/oferta/cyfrowa-zmieniarka-dension-500-audi-bmw-volvo-saab-6579359887

będzie działało w moim samochodzie ?

Sprzedawca zapewnia że tak, ale chciałbym się upewnić wśród posiadaczy tego samochodu lub osób które miały z tym do czynienia.

I ogólnie czy polecacie to rozwiązanie, czy działa bezproblemowo albo są odczuwalne jakieś lagi bądź spadek jakości dźwięku ?

Głównie zamierzam używać tego do słuchania muzyki z pendrive, czy po za mp3 obsługuje też inne formaty audio ogg,flac,m4a itp?

Opublikowano

Będzie działać. Ja mam i sobie chwalę. Urządzenie jest wpięte w pętle swiatlodową więc jakość dźwięku ogranicza tylko format / kompresja mp3.

Co do formatu audio sprawdź na ich stronie albo dopytaj, mają jakiś support: https://www.dension.com/automotive/products/car-multimedia-solutions/gateway-500

A, i jeśli nie zamierzasz podłączać i korzystać ze zmieniarki to wystarczy Ci single fot - powinno być troszkę tańsze.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, a czy u Ciebie była fabryczna zmieniarka ? Piszą w instrukcji że aby działało musi być zakodowana zmieniarka z odczytem MP3, a u mnie zmieniarki fabrycznie nie było i instalacji (kabli światłowodowych za schowkiem schowkiem) nie mam, więc te z kompletu Densiona wystarczą i po podłączeniu będzie działo od razu czy trzeba coś kodować?
Opublikowano

Nie, ale miałem na wyposażeniu cd changer preparation (w e63 też powinno być, można sprawdzić rozkodowujac vin), więc zasilanie i światłowody już były pociągnięte to bagażnika. Musiałem tylko przełożyć piny żeby pasowały do kostek i wpiąć światłowody w pętle.

Pod schowkiem na pewno masz wtyczkę do diagnozy/kodowania MOST (światłowody), więc to nie problem podłączyć się w tym miejscu. Poza tym nie wiem gdzie fizycznie była montowana zmieniarka w e63. W niektórych modelach, tak jak piszesz, było to w schowku. Najlepiej ściągnij sobie EBA z instrukcją montażu zmieniarki to wtedy będzie jasne gdzie i jak to bmw wymyśliło. W końcu dension to taki emulator zmieniarki i podłączenie jest praktycznie takie same.

Bez kodowania jednak się nie obędzie. Musisz mieć możliwość wyboru zmieniarki w ccc jako źródło dźwięku. Taki wiekowy model można zakodować nawet dis'em albo ista. Ja to robiłem ncs'em - trzeba dodać wyposażenie i przekodować parę modułów. Na internecie jest mnóstwo info jak to zrobić.