Skocz do zawartości

Lusterko lewe - prąd na komunikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przetrząsnąłem forum i nic na ten temat nie znalazłem na temat mojego problemu z lusterkiem lewym.

Lusterko 3 piny , taśma.

Problem polega na tym że mam cały czas podawane napięcie na pinie komunikacji lusterka.

Powinno to wyglądać w następujący sposób:

1 pin zasilane 12V

2 pin masa

3 pin komunikacja, napięcie powinno pojawić się w momencie sterowania, niestety tu jest stale podawane napięcie

Odpięcie sterownika nic nie zmieniło ( na odpiętym sterowniku również napięcie na komunikacji) przejrzałem wiązkę w drzwiach - nic podejrzanego...

Nadmienię, że prawe lusterko działa bez zarzutu (ustawianie i składanie).

Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale to tak ma być z tego co wiem, że na komunikacji jest napięcie. Z tego co czytałem i pamkętam to na LIN jest chyba 12V, czyli z aku podczas braku komunikacji. Gdy jest komunikacja napięcie spada chyba o 1V. Te zmiany to dane. A z drugiej strony nie masz na komunikacji 12V? Jak zacząłeś temat to już sam sie zacząłem zastanawiać, ale wedługnie do przesyłu danych zawsze musi być jakieś napięcie.
Opublikowano
  • Autor

Cześć Jack, według mnie na komunikacji napięcie powinno się pojawić w momencie gdy na sterowniku wybierzesz konkretną funkcje sterowania lustrem, zadajesz zadanie "przesyłając napięcie".

Obecnie mam stałe napięcie 12 V na komunikacji co powoduje, że lusterko wciąż działa ( silniczki pracują) , czy tak powinno to wyglądać ???

Zaznaczę jeszcze raz, że gdy mam odpięty sterownik wciąż na komunikacji mam napięcie, tak samo zresztą z podpiętym.

" Gdy jest komunikacja napięcie spada chyba o 1V. Te zmiany to dane."

A swoją drogą spadek napięcia o 1V nie spowoduje zaprzestania pracy silniczków, no chyba że się mylę ?

pozdrawiam

P.S

Zmierzyłem napięcie:

1. Na wyłączonym zapłonie:

a. 1 pin i środkowy = 10,5 V

b. 1 pin i ostatni = 11,8 V

2. Włączony zapłon:

a. 1 pin i środkowy = 9,70 V

b. 1 pin i ostatni = 10,70 V

3 Włączony silnik:

a. 1 pin i środkowy = 11.70 V

b. 1 pin i ostatni = 12.75 V

4. Między pin 2 a 3 około 1V

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co do sygnału LIN to wygląda to tak:

Network diagnostics: Network voltage in passive mode should be: close to Ubat. Active mode: <1,0V. To check BUS driver of the device, which is network-disabled (to check, if it does not load BUS line) – connect BUS connector via a resistor (1 .. 33 KOhm) to +12V. The voltage on BUS pin has to be close to +12V.

Czyli prawie miałem racje. Wpisz w google LIN BMW i poczytaj. Jest trochę materiałow. Co do pinów w lustetku. To są trzy, ponieważ na:

PIN 1 jest LIN

PIN 2 12V zasilanie

PIN 3 MASA

Tak to wygląda na schemacie, czyli na odwrót pooznaczałeś sobie piny. U ciebie w pomiarach pin 2 i 3 mają zasilanie. Pin1 to masa.tak mi się wydaję z twojego opisu. Ciężko jak samemu się tego nie robi. Ja bym się dobrał do płytki do której wchodzi taśma w lustetku. W tych autach to połączenie taśmy z płytką najczęściej jest uszkodzone przez zalanie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Jack:

Wstawiłem zdjęcie, aby nie było że mój 1 pin jest Towim 3 ;)

Ponieważ z tego co poprzednio napisałeś o napięciach (komunikacja 1 V mniej), to mi po sprawdzeniu napięcia wychodzi, że komunikacja jest na 2 pinie , plus jest na pinie od ząbka prowadzącego wtyk (prawa strona), zaś masa na pinie zewnętrznym (bez ząbka, lewa strona)

a2cdedbb4efccbf6med.jpg

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak w dokumentacji BMW wygląda schemat tych lusterek. Y5 to ludterko kietiwcy, Y6 pasażera. Schemat jak widać tyczy się 3 PIN lusterek. Wybrałem X3 2.0d, bo nie wiem jaki masz i jaki rok, ale myślę ze w lusterkach nic nie zmieniali.

Screenshot-20210619-171828898-1.jpg

Na schemacie masz piny i kolory kabli RT to czerwony , BR brązowy, SW czarny itd. widać, że komunikacja LIN schodzi się w jeden kabel.

Opublikowano
  • Autor

Mam 3 przewody: brązowy , zielony z czerwonym i brązowy z czerwonym

I teraz pytanie, który jest od czego ?

BMKa to E83 , 2005r, MPakiet

Opublikowano
  • Autor

Witam, dziś całe popołudnie "gmerałem" w lusterku, rozebrałem je i dzięki sugestii Jack odkryłem, że pod rantem dekielka osłaniającego elektronikę sterowania lustrem mam utlenienie ścieżki miedziane, wilgoć zrobiła swoje. Odczyściłem wszystko zrobiłem mostek a nawet dwa , ponieważ dwie ścieżki były utlenione i lusterko ożyło :D

Nowe luty zabezpieczyłem klejem na gorąco.

I tak oto skończyła się przygoda z nie działającym lusterkiem.

pozdrawiam

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam 

Podepnę się pod temat  

kupiłem E61 2008 rok fotele w pełni elektryczne z pamięcią 

nie działały lusterka wypięta wtyczka od lusterka lewego 

po wpięciu wtyczki przestaje działać sterowanie szyb wszystkich 

co może być przyczyną 

kody błedu to ,  0093C9 i 0093CA KGM  Brak komunikacji LIN z lusterkiem zewnętrznym P i L

czy może być nie oryginalne lusterko może było wymieniane 

jak sprawdzić samo lusterko czy działa czy można je podłączyć na krótko

z góry  dziękuję za każdą wskazówkę

pozdrawiam Jarek