Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Pacjent to E90 318i 2009r

Po dłuższym czasie spokoju, powrócił problem nierównej pracy silnika.

Odkad samochód jest w moim posiadaniu, zostały wymienione następujące rzeczy:

Rozrząd + vanosy

Jeden elektrozawór

Wtryski

Cewki

Od jakiegoś czasu silnik zaczyna nierówno pracować po redukcji obrotów, np po zwolnieniu, zatrzymaniu lub wrzuceniu na luz podczas jazdy. Po odpaleniu i przez pierwsze minuty jazdy jest idealnie.

Moje podejrzenia padają na sondę nox oraz drugi elektrozawór (chociaż w przypadku awarii pierwszego, inpa pokazywała błąd na rozrządzie)

Podczas oststniej diagnozy, widoczne były błędy dotyczące sond lambda i zasiarczenia katalizatora. Nie było nic na temat rozrządu czy cylindrów.

Czy szanowni koledzy mają pomysł, co można jeszcze sprawdzić / wymienic? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie. Zbliża mi się wymiana oleju, więc od razu mógłbym podrzucić mechanikowi części.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Dziękuje wszystkim wyświetlającym za zainteresowanie. Problemem okazał się złe działający układ nox. Zdecydowałem się na noxem i readaptację całego silnika i od tamtej pory nic niepokojącego się nie dzieje.