Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

F30 330xi 2016 rok. Wczoraj wyskoczył mi komunikat o braku płynu chłodniczego, dolałem 2 litry do pustego zbiornika, nie widzę żeby wyciekało więc wyjechałem, po kilku minutach znowu ten sam komunikat + informacja o przegrzaniu silnika, zaparkowałem na wzniesieniu dolałem 3 litry i patrzę że spod samochodu leci strumieniem różowy płyn chłodniczy. Słyszałem że w tych modelach jest nieszczelność jednego z wężyków przy chłodnicy, ile kosztuje taki wężyk oraz wymiana? W ASO powiedzieli mi 700zł za samą diagnostykę, nie wiadomo ile będzie kosztowała wymiana... mam historię serwisową w ASO po poprzednim właścicielu (jeżdżę już prawie pół roku bez żadnych problemów) i tego bym się chciał trzymać ale jeżeli cena będzie kilkukrotnie niższa poza ASO a jakość wymiany taka sama to skorzystam. Dodatkowo pod samochodem było kilka plam (3-5 cm) zielonego płynu który nie mógł pochodzić z chłodnicy. Silnik z tego co widziałem jest suchy.

Opublikowano

Miałem niedawno podobną przygodę, w trakcie jazdy wyskoczył komunikat o zbyt niskim poziomie płynu chłodniczego. Po 3 kilometrach zrobiło się bardziej poważnie, kolejny komunikat - niebezpieczeństwo przegrzania silnika... Dolałem płynu, uruchomiłem auto i zajrzałem pod silnik - lało się jak z wiadra... W efekcie laweta, podróż do ASO.

Ostatecznie okazało się, że pękł jakiś wężyk przy kolektorze ssącym. Koszt serwisu 2.200 zł. Wymieniony element ok. 250zł, reszta to demontaż i montaż kolektora...

Opublikowano
JotPe - Dzięki za info o cenie, mi to samo powiedział mechanik i ASO, tam są w sumie 4 wężyki, ten który ostatnio wymieniał u innego klienta cena dokładnie 250zł. To widocznie częsty problem, wezmę dla pewności lawetę.