Skocz do zawartości

[Mini Cooper 1.6D 2008r] 2 problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem że to nie forum Mini. Ale samochody pokrewne, a forum mini martwe.

Kupiłem miniaka z 2008r w dodatku z silnikiem Peugota 1.6hdi. Stan fatalny ale za pół darmo. Dymi jak smok.

Mam 2 pytania:

1. Sadza i popiół w DPF cały czas są na stanie 0g - pytanie czy może mieć na to wpływ błąd w DDE (Klemy IBS). Generalnie błąd w DDE uniemożliwia wypalanie DPFa (FAPa w moim przypadku), ale czy błąd równa się temu, że czujnik pokazuje „0” i w momencie usunięcia błędu z DDE zaczyna raportować prawidłową wartość i uruchamiać wypalanie? Druga opcja ktoś już się zatroszczył o istnienie DPFa w tym samochodzie a tym samym wpisał na sztywno stałą wartość.

2. Błąd klemy IBS - 4A27 - jak wyczytałem może mieć pare źródeł, niekoniecznie w samej IBS. Natomiast co u mnie jest ciekawe, to fakt, że IBS cały czas raportuje 14.0V, nawet przy wyłączonym zapłonie. Napięcie na samym akumulatorze jest okay 12.6 w spoczynku do 14.6 w czasie jazdy. Spotkał się ktoś z tym przypadkiem 14V? Szczerze mówiąc wolałbym żeby to był alternator, bo mam nówkę sztukę boscha, ale coś mi się wydaje że problem jest między IBS a DDE, a nie między DDE a alternatorem.

Jak ktoś coś ma pomysł to śmiało

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jakby ktoś aktywnie śledził wątek i nie mógł się doczekać odpowiedzi to służę: za dymienie i stałą wartość popiołu i sadzy winnym okazał się sterownik a w zasadzie nieudolne podniesienie mocy przez poprzedniego właściciela. Przywrócenie do wartości fabrycznych rozwiązało problem. FAP się już wypala bez problemu. TC Performance, dziękuję.

Błąd klemy IBS - wymieniłem i alternator i klemę jednocześnie, więc nie wiem co było przyczyną, ale same wypięcie wtyczki od alternatora nie powodowało różnicy w błędzie, więc zapewne była to klema.

Pozdrawiam rzesze fanów tego ekscytującego wątku.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził