Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam na imię Paweł i jestem tu nowy także proszę o wstrzymanie się od bycia niemiłym :D.

Silnik m57d30 automat polift po mapie.

Wczoraj podczas wyprzedzania zaczęło się za mną kopcić na niebiesko-szaro. Zjechałem na pobocze i oczywiście powrót lawetą do domu :(. Po oględzinach silnik od strony turbiny jak i od strony kolektora ssącego zalany olejem.

Po próbie odpalenia silnik stanął dęba prawdopodobnie przez olej na cylindrach. Udało się go jednak odpalić. Po odpaleniu zakopciło na na niebiesko-szaro i przestało. Teraz dymi tylko przy dodawaniu gazu. Auto pracuje stosunkowo normalnie.

Komputer nie wykazał żadnych błędów parametry pracy w inpie również normalne. Nic jeszcze nie rozbierałem od strony turbiny ani kolektora. Niestety mechanik nie miał czasu.

Więc moje pytanie brzmi czy prawdopodobnie padła turbina i wypluła olej w dolot dlatego w paru miejscach olej się pojawił oraz czy ktoś miał podobny przypadek i jakie były tego powody.

Pozdrawiam :)