Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj grzebałem troszkę przy swojej e87 z 2005 roku - szukając nieszczelności przy turbo i ku mojemu zdziwieniu od turbiny w dół idzie taka owalna pucha dosyć spora...? Czy to katalizator? Bo jak już rozkminiałem to jeżeli: tak jest u mnie- rura wydechowa skierowana w dół i okopcona to jego brak...

Nie mam też w menu informacji o dpf...

W inpie błędów i informacji o dpf brak...

Czyżby to jednak Katalizator? :|

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli nie było grzebane w układzie wydechowym to :

-końcówka wydechu w dół - brak DPF-a

-końcówka wydechu poziomo - jest DPF

Dotyczy e87 , e60 , e90 .

Diesle też posiadają katalizatory . Także ta puszka to jest katalizator .

Opublikowano
Podpinałem pod delphi i temperatura spalin przed katalizatorem ciągle 0,5st. a w zakładce filtr cząstek pokazuje zatrzaśnięty !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakby był to jeszcze od niego leci taka cienka rurka , potem wężyk do czujnika ciśnienia oraz tuż przed nim czujnik temperatury spalin przed filtrem . Odczyty masz takie z sufitu bo nie ma odpowiedzi ze sterownika . Nie szukałbym na siłę problemów bo i tak się same znajdą .
Opublikowano

Racja.

Jest tam troszkę słaby dostęp by to dojrzeć bez rozbierania. A uparłem się, by programowo sprawdzić...w bimber tool np. Ilości sadzy j popiołów ciągle zero...gdyby był to coś by wskazywało...

Słyszałem,że w tamtych czasach,można było sobie doposażyć później o taki dpfik...tak wymyślili j niekoniecznie w menu głównym będzie opcja wiatraczek z diesel....

Chyba bez rozbierania się nie obejdzie..