Skocz do zawartości

[e61] grzechotanie/stukanie przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

od jakiegoś czasu mam problem ze swoim bmw. bmw to e61 530D z 2005roku w automacie.

Czasami zanim auto się nie rozgrzeje, ale już nie jest zimne mam takie grzechotanie/metaliczne stukanie. Zawsze występuje one na drugim biegu, a w sumie to zawsze zaraz po przerzucenie na drugi bieg przez automat. Dzwiek wydobywa się jakby z przodu auta z prawej strony, na "ucho" wyglada jakby z kola. udalo mi sie wczoraj to zlapac na filmiku choc na filmie to jest leciutko, bywa ze stuka/grzechota mocniej. Dane dzwieki nie wystepuja kiedy auto jest zimne lub rozgrzane do te,mperatury roboczej, czasem po zgaszeniu i odstaniu auta 30-60 minut zagrzechocze raz i potem juz tak nei robi. Ktoś może się spotkał z podobnymi dzwiekami?

na filmie slychac to od 6 sekundy do 10 sekundy, takie grzechotanie/stukanie, na filmie slychac jeszcze moja szeleszczaca kurtke ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dla potomnych, od dluzszego czasu grzechotalo/terkotalo tak jak na filmie, z dnia na dzien coraz czesciej. Od wczoraj zaczeło tak walić jakby most chciało wyrwać przy mocnym przyspieszaniu. Wszystko było czuć pod łokciem na podłokietniku. A więc zawiozłem do mechanika by sprawdził podporę i wygląda na to że to będzie to bo ponoć cała rozsypana. Oprócz podpory od razu wymieniam łacznik elastyczny wału. jak odbiorę to dam znać czy to było to :cool2: