Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Skrzynia 6hp26, gdy odpale samochód po dłuższym postoju (np. 6h) skrzynia lekko przyszarpuje i nie wie kiedy przełączyć na 2 bieg gdy mocniej wcisnę gaz, gdy wolno przyśpieszam to ładnie przełącza nie licząc tego lekkiego szarpania, i tak przez pierwsze 5 km, a po 15 już nie ma tego szarpnięcia przy zmianie i automat pracuje wzorowo(dodam jeszcze że obroty lekko falują tak o +/- 50obr/min) wszystko jest dobrze do. Momentu kiedy go zgaszę i chwilę postoi, gdy odpalę i chce agresywnie ruszyć to z 1 na 2 nie chce przełączyć tak jakby bieg nie wchodził ale po chwili jest wszystko dobrze, kickdown działa wzorowo oraz zmiana biegów,

Dotychczasowe naprawy :

Wymiana tłoczków i płyty separującej mechatroniki

Wymiana oleju razem w filtrem

Proces adaptacji:

Podłączyłem komputer zresetowałem ustawiania skrzyni, następnie wsiadłem za kierownicę i przejechałem około 150km spokojnej jazdy

Czy może to być wina zaworków mechatroniki? Napewno jeszcze nie były wymieniane od 2007r, nie wymianialem bo liczyłem że obejdzie się bez wymiany, co do lekko falujących obrotów może to być wina tych zaworków? Konwenter wydaje się dobry mam 350km i na wyższych biegach przy gwałtownym wciśnięciu gazu nie ślizga się, samochod Odrazu jedzie