Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, zmagam się z problemem przy odpalaniu auta w chłodniejsze dni a mianowicie od 6-7 stopni oraz w dół. Powyzej tej temperatury objawy znikają.

Gdy temperatura na dworze jest niska w takim przedziale jak podałem to auto odpala na dotyk aczkolwiek przez chwile nierówno pracuje (kilka sekund) jakby się dławił, nie palił na jeden cylinder. Towarzyszy temu po chwili biały dym z wydechu i zaraz przestaje a dodatkowo czuć smród w kabinie. albo olej albo paliwo. Ciężko mi powiedzieć. Gdy jest już cieplej to objawy znikają i wszystko jest okej. Żadnych nieprzyjemnych zapachów ani dymów z wydechu.

Wymieniona została już odma bo była uszkodzona, cały dolot był zarzygany w oleju. Wymieniłem wszystkie świece oraz sterownik świec. filtr paliwa, oleju oraz powietrza + olej.

Dodam, że jedyny błąd jaki komputer wskazuje to podgrzewacz paliwa ale poczytałem troche o nim i każdy prawie tłumaczy, że on nawet pomimo uszkodzenia nie ma żadnego skutku obocznego i żeby tym się nie przejmować.

@edit chciałbym dodać że auto po odpaleniu nie wchodzi na wiecej niż 1000 obrotów, zawsze jest poniżej. Tak ma być? Czy rozruch zimnego diesla nie powinien po odpaleniu utrzymywać przez chwile wyższych obrotów (ssanie) ?

prosze o rady co sprawdzić i czy ktokolwiek miał podobny objaw.

Dzięki !