Skocz do zawartości

E91 Lci stuk przy hamowaniu na wstecznym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam problem ze swoim e91 a mianowicie przy cofaniu naciskając hamulec jest dźwięk stukania z tylu. Jeżeli cofam jeszcze raz nie podjeżdżając do przodu to już tego zjawiska nie ma.

Do tej pory rozebralem cały układ hamulcowy i wszystko wyglada Ok, wymieniłem gumki i prowadnice bo myślałem ze to od tego natomiast stuk dalej pozostaje. Ma ktoś pomysł co sprawdzić czego to może być wina?

Opublikowano
Mam to samo i też chciałbym się dowiedzieć jaka może być przyczyna. U mnie stuk pojawił się po wymianie klocków. Podejrzewam że klocek ma zbyt mały wymiar i przesuwa się w zacisku przy hamowaniu na wstecznym.
Opublikowano
  • Autor
Dobra już chyba wiem co to, muszę kupic jarzma na podmianke i sprawdzić bo przy wymianie czyściłem je szczotką drucianą i mogło przez to zrobić większy luz niż ten co powinien być.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie jakiś czas temu pojawiło się pojedyncze puknięcie metaliczne podczas hamowania "z lewego koła" (nie przy każdym hamowaniu i nie ma znaczenia czy na wstecznym czy "do przodu" :P). Miałem wahacze do wymiany i sądziłem, że załatwi temat... wymieniłem cały przód - wszystkie wahacze, drążki z końcówkami oraz łączniki stabilizatora. Gumy na stabilizatorze wymienione jakoś pół roku temu.. problem nie zniknął :(

hamulce kompletne z przodu były wymieniane 4 miesiące temu, wymienione gumy w zaciskach, tłoczki nie wymagały wymiany (przynajmniej wtedy). Jakieś pomysły ktoś ma?

E91 N52B30 xDrive 2006

F31 320d+

Opublikowano
Przyczyną może być stalowa sprężyna dociskająca zacisk. W F11 szukałem przyczyny metalicznego stuku w zawieszeniu a przyczyną była właśnie ten stalowy element dociskający. Co ciekawe był nowy. Zruszenie go śrubokrętem powodowało ciszę na jakiś czas.
Opublikowano
Przyczyną może być stalowa sprężyna dociskająca zacisk. W F11 szukałem przyczyny metalicznego stuku w zawieszeniu a przyczyną była właśnie ten stalowy element dociskający. Co ciekawe był nowy. Zruszenie go śrubokrętem powodowało ciszę na jakiś czas.

Dzięki za wskazówkę... zobaczymy ;) spróbuję nagrać ten dźwięk

F31 320d+