Skocz do zawartości

Bmw e91 318d m47 czy mam uszkodzony termostat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem, czy termostat w moim samochodzie jest uszkodzony, czy nie. Samochód cały czas nagrzewał się szybciej niż np. z e90 320d n47 znajomego. Jak przyszły mrozy -20C samochód dalej się nagrzewał w zaledwie kilka minut. Ale podczas trasy po 200km nagle poczułem, że przestało lecieć ciepłe powietrze. Po sprawdzeniu temperatury z menu w zegarach miałem coś w okolicach 45C. Po tym wymieniłem termostat EGR na BEHR. W samochodzie siedział oryginalny termostat BMW i był otwarty na maxa. Samochód zaczął nagrzewać się taj jak wcześniej, ale temperatura płynu trzymała się w okolicach 65C - 70C (sprawdzałem na trasie 300Km). Dzisiaj przy temperaturze zewnętrznej 20C po krótkiej przejażdżce płyn chłodniczy rozgrał się już do 85C. Czy jest możliwe, że przy włączonym ogrzewaniu w temperaturach poniżej zera samochód nagrzewał się tylko do 65C - 70C, czy może jednak termostat musi być uszkodzony?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
65-70 to za zimno, nie ważne w jakiej temp. otoczenia. Wymień termostat główny, polecam oryginalny, nie jest o wiele droższy od zamienników, a np. Febi wytrzymuje 1 - 1,5 roku.
Opublikowano
To ja podepnę się pod temat. Mam e91 320d M47 i po przejechaniu 10km przy temperaturze na zewnątrz 20 stopni miałem w ukrytym menu 76 stopni. Rozumiem, że to zdecydowanie za mało? Wskazuje na termostat? Dodam, że odczułem większe spalanie od jakiegoś czasu.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
na początek wymień termostat egr, powinno pomóc