Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno kupiłem E91 w 2.0 diesel w automacie (rocznik 2006) 163km

Z czasem zaczęła mnie irytować pewna powiedzmy "dolegliwość" w aucie a mianowicie kiedy jadę ze stałą prędkością i stałymi obrotami w trybie D na skrzyni to gdy wcisnę pedał gazu do połowy to często nic się nie dzieje a nawet doświadczyłem kilka razy spadek obrotów (delikatnych ale jednak). Na 3/4 skoku pedału robi się gwałtowna redukcja i gwałtowne przyspieszenie. Nie zawsze to się dzieje ale wraca co jakiś czas. Momentami przeskakuje na DS bo jednak tutaj jest lepsza reakcja na gaz i rzadziej zmienia bieg.

Co o tym sądzicie? czy to podchodzi pod jakąś usterkę i czy dotyczy to skrzyni a może po prostu auto tak ma i ja się niepotrzebnie czepiam? Ktoś mi zasugerował aby wgrać domyślny sterownik na skrzynie ponieważ ona adaptuje sie do kierowcy i bardzo możliwe ze poprzedni właściciel ją mocno przymulił. Albo źle wnioskuje i przyczyna lezy gdzie indziej?

Dodam, że na D nic nie szarpie przy zmianie biegów, na DS natomiast już jest takie podszarpywanie ale słyszałem ze to tak ma być.

Co sądzicie?

Z góry dzięki za rady :)