Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Ostatnio podczas mrozów próbowałem otworzyć tylne drzwi .Drzwi przymarzły i po pociągnięciu klamki ta została mi w ręku (ułamały się końcówki). Kupiłem używaną , co prawda jest polakierowana, a moje są czarny mat nielakierowane ( będę musiał pomalować ,bo zmyć lakieru chyba się nie da).Teraz mam pytanie -jak zamontować klamkę ,czy można to zrobić z zewnątrz bez demontażu zamka , czy też trzeba rozebrać drzwi i dostać się od środka. Z zamka wystaje na zewnątrz drzwi metalowy pręcik , który wchodzi w klamkę. Jest lużny , można nim poruszać , nie stawia oporu ,nie sprężynuje.Według mnie powinien być sprężysty .Może ktoś ma wiedzę jak to zrobić. Dziękuję.
Opublikowano

No i poradziłem sobie.

Po pierwsze niepotrzebnie zdemontowałem tapicerkę drzwi.

Po drugie niepotrzebnie wymontowałem kasetę klamki .A wystarczyło wydłubać zaślepkę gumową z boku drzwi tą bliżej uszczelki następnie wsunąć w otwór wzdłuż drzwi w stronę kasety klucz imbusowy torx (nie pamiętam jaki rozmiar),potem pociągnąć na zewnątrz za wystający ułamany element pozostawiony w kasecie jednocześnie odkręcać torxem namierzoną śrubę. Po kilku obrotach pozostawiony plastykowy element klamki wysunie się z kasety.

Klamka posiada w jednym końcu wystający plastyk z otworkiem , w drugim podłużny element wchodzący w kasetę(ten ułamany).Montując klamkę w pierwszej kolejności wsuwamy element klamki z otworem na metalowi sworzeń wysunięty z kasety, następnie wsuwamy wystający z drugiej klamki podłużny element (ten ułamany) w otwór w kasecie do końca. Klamka będzie wystawała około centymetra ,wkręcając kluczem torx śrubę klamka zostanie dociągnięta na swoje miejsce i zablokowana. Wciskamy zaślepkę gumową i to wszystko.

strony