Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Skonfigurowałem sobie INPĘ i sprawdzając auto zaniepokoiły mnie m.in korekty wtrysków. Ma ktoś doświadczenie w diagnostyce na podstawie tych symptomów?

- na zimnym silniku na jałowym korekcja 1 cylindra jest na +5,27

- pod obciążeniem jest w normie

- na ciepłym silniku jadąc ze stałą prędkością mam praktycznie idealnie +- 0,2-0,4 na wszystkich, czasem 0,8 na jednym

- przy 3000 RPM jest około zera wszystkie wtryski

Dodatkowo pomiar masy potwietrza pod obciążenie wchodzi ponad zakres i są wykrzykniki przy oczekiwanej i odczytanej wartości

Z błędów mam:

- 43D1 - drossenklappensteller - elektroniczny system sterowania przepustnicą ? z translatora (błąd aktualnie nie wystepuje ale zostal zapisany)

- 4B10 - 7 tys km temu - płynna praca ? - korekta zbyt wysoka

- 3 świece żarowe spalone - 1,2,3

Szykować się na regenerację wtrysków czy to ten pierwszy wtrysk jest do zrobienia raczej? Macie doświadczenia w tym temacie? Co z tym błędem przepustnicy? Dorzucam parę fotek. Auto nie kopci nawet pod obciążeniem mimo braku DPF. Pod koniec obrotomierza trochę słabsze jest. Oglądałem na żywo odczyty z turbo to podaje tak jak wartość oczekiwana. Auto podczas pracy na postoju ma dziwny dzwięk - jakby powietrze się w nim tłoczyło- ciężko to opisać, ale skoro turbo podaje normalnie to raczej nie dziura w dolocie. Vmax 190-200 czyli ciut slabiej niz powinno

Jestem umówiony na 25 marca do magika, ale jestem ciekaw Waszej opinii.

ZIMNY - korekty:

ZIMNY-1.jpg

Kokekty podczas jazdy:

OBCIAZENIE-KOREKTY.jpg

Przepływomierz na dole - jałowy:

JALOWY-TURBO-POWIETRZE.jpg

Odczyt przepływomierz podczas przyspieszania

OBCIAZENIE-POWIETRZE.jpg

błąd korekty

KOREKTY-za-du-e-b-d.jpg

błąd przepustnicy?

P-20210306-123430.jpg