Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko :)

Ostatnio w moim BMW F20 116i stuknęło 230k km. Użytkuje auto od 40kkm i jak narazie (odpukać) jest niemalże bezawaryjnie.

Ale z racji wysokiego przebiegu zacząłem myśleć nad wymianą łańcucha rozrządu. Orientujecie się czy i jakie objawy daje łańcuch nadający się do wymiany w tym silniku?

Nie znam szczegółowej historii serwisowej tego pojazdu przed tym jak się stałem jego właścicielem. Wiecie czy mogę taką sprawdzić w salonie BMW i ile takie coś kosztuje? Być może moja beemeczka miała już taki zabieg jakoś stosunkowo niedawno.

Jeśli wymienialiście rozrząd w waszych brykach to proszę o info ile taka zabawa kosztuje a jeśli ktoś robił coś takiego w Krk to dajcie znać w jakim warsztacie.

Opublikowano

Ja wymieniałem łańcuch przy 180k km. Części kupiłem od znanego na forum sklepu, nie pamiętam już ile zapłaciłem.

Wymiana w zaprzyjaźnionym warsztacie. Zapłaciłem chyba coś ok 700pln.

Opublikowano
W moim przypadku łańcuch był do wymiany przy 52 tys. km. Najbardziej zauważalny objaw to klekotanie jak w starym 1.9 tdi oraz sporadycznie pojawiajacy sie komunikat o usterce napedu. Wymiana wraz z uszczelka pokrywy zaworow powinna zmiescic sie w 1 tys. zl.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniałem łańcuch przy około 200kkm. Objawami były wibracje silnika i całego auta przy wyłączaniu silnika i wzrost zużycia paliwa. Błędy silnika wyskakują podobno tylko jeśli łańcuch przeskoczy, reszta odbywa się całkiem "bezobjawowo". Podobno wymieniłem w ostatnim możliwym monecie, bo łańcuch przetarł jakąś część łyżwy, która odpadła i leżała sobie na dole ocierając o łańcuch. Po wymianie silnik chodził o wiele ciszej i równiej.